Elon Musk sada kontroliše gotovo dve trećine svih satelita u Zemljinoj orbiti

Nakon lansiranja 7.000. Starlink satelita, Elon Musk preko svoje kompanije SpaceX sada kontroliše preko 62% aktivnih satelita u orbiti

Elon Musk sada kontroliše gotovo dve trećine svih satelita u Zemljinoj orbiti

Elon Musk sada kontroliše gotovo dve trećine svih aktivnih satelita u orbiti Zemlje, nakon što je ove nedelje lansiran 7.000. Starlink satelit.

Internet satelitska konstelacija, koju izgrađuje i kojom upravlja kompanija SpaceX, u vlasništvu Musk-a, rasla je u proseku za tri satelita dnevno od prvog lansiranja 2019. godine.

Prema najnovijim podacima neprofitne organizacije *CelesTrak*, SpaceX trenutno ima 6.370 aktivnih Starlink satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, dok su stotine drugih deaktivirane ili deorbitirane. Ova brojka, koja se povećala više od šest puta u poslednje tri godine, predstavlja nešto više od 62% svih operativnih satelita, i približno je 10 puta veća od broja satelita Starlinkovog najbližeg konkurenta, britanskog startapa *OneWeb*.

*OneWeb*, koji je sada podružnica francuskog satelitskog giganta *Eutelsat*, bio je primoran da se oslanja na SpaceX rakete za lansiranje svoje opreme nakon što su lansiranja sa ruskim Soyuz-om otkazana 2022. godine zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

SpaceX planira da lansira do 42.000 satelita kako bi kompletirao Starlink konstelaciju, koja je sposobna da obezbedi internet visoke brzine i telefonsku povezanost bilo gde na svetu. Trenutno, Starlink funkcioniše u 102 zemlje i ima više od tri miliona korisnika koji plaćaju mesečnu pretplatu kako bi pristupili mreži putem uređaja vrednog 300 dolara. Kompanija planira proširenje usluga u desetinama drugih zemalja, dok su samo Avganistan, Kina, Iran, Severna Koreja, Rusija i Sirija izuzeti sa liste čekanja zbog restrikcija interneta ili trgovinskih embarga.

Ljudi u ovim zemljama ipak su uspeli da pristupe mreži putem ilegalno uvezene opreme, uključujući aktiviste u Iranu, koji su prošvercovali desetine Starlink prijemnika u zemlju 2022. godine.

„Starlink sada čini približno 2/3 svih aktivnih satelita u Zemljinoj orbiti,“ objavio je Musk na društvenoj mreži X nakon poslednjeg lansiranja SpaceX-a, koje je isporučilo još 21 Starlink satelita u svemir pomoću rakete Falcon 9 sa Cape Canaveral-a na Floridi u četvrtak, prenosi Independent.

Dominacija SpaceX-a izazvala je zabrinutost zbog količine moći koju Musk poseduje kroz kontrolu nad SpaceX-om i Starlink mrežom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi