Epic Games tuži Samsung i Google zbog navodnog ograničenja pristupa alternativnim prodavnicama aplikacija

Epic Games pokreće tužbu protiv Samsunga i Google-a, optužujući ih za blokiranje pristupa alternativnim prodavnicama aplikacija i zaštitu monopola

Epic Games tuži Samsung i Google zbog navodnog ograničenja pristupa alternativnim prodavnicama aplikacija

Samo mesec i po dana nakon što je izdavač Epic Games omogućio svoje igre, uključujući i Fortnite, na prodavnicama aplikacija trećih strana, sada tuži tehnološke gigante Samsung i Google zbog pristupa tim prodavnicama.

U objavi na svojoj veb stranici, Epic Games optužuje ove dve kompanije da blokiraju pristup prodavnicama aplikacija trećih strana, koje su konkurencija Apple-ovoj App Store i Google Play prodavnici. Epic navodi da je funkcija koja zahteva pristup, a koju je Samsung uveo prošle godine, nazvana Auto Blocker, sada podrazumevano uključena od jula, što otežava korisnicima Samsung mobilnih uređaja pristup prodavnicama aplikacija trećih strana kao što su AltStore Pal ili OneStore. Kompanija kaže da je sada potreban 21 korak da se zaobiđe Auto Blocker i pristupi tim prodavnicama.

“Auto Blocker je najnoviji u dugom nizu dogovora u kojima su se Google i Samsung složili da ne konkurišu kako bi zaštitili monopolsku moć Google-a”, rekao je Epic u svojoj objavi. “Auto Blocker cementira Google Play prodavnicu kao jedini održiv način za preuzimanje aplikacija na Samsung uređajima, blokirajući svaku drugu prodavnicu da ravnopravno konkuriše.”

Tužba Epic Games-a je samo najnoviji potez u tekućem ratu koji izdavač vodi protiv Google-a i, pre svega, Apple-a, zbog naknada koje te kompanije naplaćuju kada kompanije prodaju aplikacije ili sadržaj unutar igre putem svojih prodavnica. Epic je prethodno tužio Apple i Google 2020. godine i imao je mešovite rezultate. Epic je protiv Apple-a izgubio dve tužbe, 2021. i 2023., ali je zadao udarac Google-u krajem prošle godine u antimonopolskom sporu.

Epic tvrdi da igrači treba da imaju slobodu da instaliraju aplikacije iz prodavnica osim Apple-ove App Store i Google Play, koje postavljaju svoje strukture naknada; kompanija ima svoju prodavnicu pod nazivom Epic Games Store. U međuvremenu, Apple i Google kažu da su njihove prodavnice sigurnije i štite od malvera. Oni navode da naknade od 30% od prodaje aplikacija pokrivaju visoke troškove održavanja tih prodavnica.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

“Suprotno tvrdnjama Epic Games-a, Samsung aktivno podstiče tržišnu konkurenciju, povećava izbor potrošača i posluje fer”, rekao je portparol Samsunga. “Funkcije integrisane u naše uređaje dizajnirane su u skladu sa osnovnim principima Samsunga o bezbednosti, privatnosti i kontroli korisnika, i ostajemo potpuno posvećeni zaštiti ličnih podataka korisnika. Korisnici imaju izbor da onemoguće Auto Blocker u bilo kom trenutku. Planiramo da energično osporimo neutemeljene tvrdnje Epic Games-a.”

Situaciju dodatno komplikuje to što Evropska unija drži tehnološke kompanije pod većom lupom zbog monopolskih praksi—zbog toga je Epic Games mogao da ponudi veći pristup svojim igrama putem aplikacija trećih strana u EU nego u SAD.

Portparol Google-a rekao je u izjavi za CNET: “Ovo je neosnovana tužba. Proizvođači Android uređaja slobodni su da preduzmu sopstvene korake kako bi svoje korisnike održali bezbednim i sigurnim.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi