Finski HMD Global koji stoji iza Nokia brenda, lansira sopstvenu marku telefona

HMD Global će ove godine debitovati sa sopstvenom markom mobilnih telefona. Razlog za ovakav potez je skori prestanak licence za proizvodnju i prodaju uređaja sa Nokia oznakom

Finski HMD Global koji stoji iza Nokia brenda, lansira sopstvenu marku telefona

Finska startap kompanija HMD Global, koja već deset godina poseduje licencu za proizvodnju i prodaju Nokia mobilnih telefona, uskoro ostaje bez nje. Saradnja će biti zvanično raskinuta 2026. godine zbog prestanka važenja ugovora o licenciranju koji su potpisale obe strane.

S tim u vezi, zvaničnici kompanije HMD su najavili da će ove godine lansirati svoj prvi mobilni telefon pod sopstvenom, HMD robnom markom. Najraniji mogući termin izlaska  uređaja je mesec jul, a Nokia brendirani mobilni telefoni će izlaziti do kraja godine po ranije najavljenom planu.

HMD Global ostaje bez Nokia licence, najavljuje sopstvene telefone

Prvi izveštaji i informacije govore da će HMD predstaviti paletu sopstveno brendiranih mobilnih telefona sa najmanje 6 modela. Među njima su tri pametna telefona iz serije Pulse, opremljena Unisoc T606 osmojezgarnim procesorom, odnosno HMD Pulse, HMD Pulse+ i HMD Pulse Pro. Svi će pokretati Android 14 operativni sistem. Pored toga, tu su i tri modela iz Legend serije uključujući: Legend, Legend+ i Legend Pro. Osim pomenute linije telefona, među mobilnim uređajima nove marke će svoje mesto pronaći HMD T21, jedan cenovno pristupačni Android tablet.

Finski Suomimobiili je već izvestio da su pojedini danski maloprodajni lanci tehničkih uređaja preuzeli inicijativu u pogledu otkrivanja cena i lansiranja dva mobilna telefona pod HMD markom. Među njima, zanimljiv je HMD Pulse Pro koji ima 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za čuvanje podataka. Prodaje se po približnoj ceni od 161,4 evra.

Još jedan u ponudi pod oznakom HMD Pulse+ ima takođe 6 GB memorije i 128 GB za čuvanje podataka i prodaje se po ceni od približno 179,15 evra. U pitanju je Business Edition model sa dužom garancijom, boljom podrškom biznis usluga i dužim periodom garantovanog ažuriranja. Pretpostavlja se da je mahom namenjen korisnicima Nordijskih zemalja.

Ipak, detaljnije specifikacije, informacije i funkcije HMD brendiranih mobilnih telefona su veoma šture i ograničene, a generalna procena je da će to biti prevashodno Android uređaji srednjeg i nižeg ranga.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi