Gasi se 11. generacija Intel Core procesora

Stižu vesti o tome da kompanija Intel, sada već definitivno, planira da 11. generacija Intel Core procesora kodnog imena Tiger Lake ode u penziju

Gasi se 11. generacija Intel Core procesora

Prema novim informacijama 11. generacija Intel Core procesora definitivno će u penziju, jer je Intel 5. juna odlučio da započne proces ukidanja svojih Tiger Lake čipova. Biće potrebno otprilike godinu dana da ovi procesori potpuno nestanu sa tržišta.

Tom’s Hardver je prvobitno primetio odluku, koja je javno potvrđena na Intelovoj veb stranici. Intelova odluka se odnosi na nekoliko njegovih mobilnih čipsetova, kao i na procesore kao što su: Core i3-1115G4, Core i5-1130G7 i Core i7-1165G7. Ranije ove godine, Intel je takođe prekinuo proizvodnju drugih Core čipova 11. generacije, piše PCWorld.

Nije neuobičajeno da Intel obustavi proizvodnju starijih modela centralnih procesora. Intelov Tiger Lake bio je treći 10 nm čip kompanije, koji su nasledili napredniji Core čipovi 12. i 13. generacije. Izvršni direktori Intel-a takođe su obećali da će u naredne četiri godine izbaciti pet novih tehnologija. Intel je na pragu lansiranja Meteor Lake, za koji su u kompaniji Intel rekli da je bio “spreman” krajem 2022. godine.

Ova generacija Intel procesora predstavlja prekretnicu iz dva razloga. Prvi je taj što nova generacija koristi heterogenu integraciju, pa će se sad čipovi sastojati iz četiri dela: CPU, GPU, SoC i I/O, koji su povezani Intel Foveros 3D tehnologijom. Drugi bitni razlog je to što će nova generacija procesora biti bazirana na Intel 4 proizvodnom procesu (7 nm), što je prvi put da Intel koristi EUV litografiju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi