Google gasi projekat Iris - obustavlja razvoj sopstvenih AR/VR naočara

Nakon niza internih promena i otpuštanja, Google gasi projekat Iris, umesto toga će se fokusirati na razvoj softvera za proširenu stvarnost

Google gasi projekat Iris - obustavlja razvoj sopstvenih AR/VR naočara

Google je odlučio da ne nastavi sa razvojem svojih naočara za proširenu stvarnost, projekta poznatog pod internim imenom “Iris”, prenosi Business Insider. Kompanija je više godina radila na razvoju ovih naočara, ali je sada odlučeno da Google gasi projekat Iris, a ceo projekat je obustavljen nakon niza otpuštanja i reorganizacija u kompaniji tokom poslednjih nekoliko meseci.

Dodatni faktor koji je uticao na ovu odluku bio je odlazak Kleja Bavora, bivšeg direktora za proširenu i virtuelnu stvarnost u kompaniji, koji je formirao novu startap firmu sa Bretom Tejlorom, ko-izvršnim direktorom kompanije Salesforce, prenosi Engadget.

Kompanija je više puta menjala strategiju za Iris naočare, što je izazvalo frustracije kod članova tima koji su radili na ovom projektu.

Kada se prošle godine govorilo o projektu Iris, pričalo se da će naočare biti lansiranje 2024. godine. Trebalo je da izgledaju kao običan par naočara, a rani model je navodno podsećao na proizvod po imenu “Focals”, kanadskog startapa North, koji je Google kupio 2020. godine. Google je čak jednom prilikom i demonstirao funkciju prevođenja ovih naočara.

Ova vest dolazi nakon što je Google u martu ove godine najavio potpuno gašenje Google Glass projekta. Međutim, ovo ne znači da Google odustaje od proširene stvarnosti. Naprotiv, izveštaji naglašavaju da kompanija i dalje ima velike ambicije u ovom sektoru.

Umesto izrade sopstvenog hardvera, Google se navodno odlučio da se fokusira na razvoj “Androida za AR”. Ovaj pristup podrazumeva kreiranje softvera za proširenu stvarnost koji bi bio licenciran proizvođačima hardvera, slično onome kako funkcioniše Android.

Android XR

Trenutno, Google radi na razvoju Android XR-a, softvera namenjenog za “extended reality” nosive uređaje kompanije Samsung, i na novoj platformi pod imenom “micro XR” za naočare. Ovi podaci ukazuju na to da, iako Google možda odustaje od izrade sopstvenih naočara za proširenu stvarnost, kompanija ostaje važan igrač u ovom brzorastućem polju tehnološke industrije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi