Dok svi čekaju Apple, Zakerberg predstavio nove Meta Quest 3 VR naočare

Novi Meta Quest 3, sa početnom cenom od 500 dolara, detaljno će biti predstavljen na Meta Connect konferenciji, koja je zakazana za 27. septembar

Dok svi čekaju Apple, Zakerberg predstavio nove Meta Quest 3 VR naočare

Dok tehnološka zajednica sa nestrpljenjem čeka ovogodišnju Apple WWDC konferenciju na kojoj se očekuje da će biti predstavljene nove VR naočare, kompanija Meta je izbacila svoje vesti. Tačnije, Mark Zakerberg je na svom Instagram nalogu podelio više detalja o predstojećim Meta Quest 3 VR naočarima, za koji se očekuje da će biti predstavljene na jesen ove godine.

Početna cena ovog uređaja biće 500 dolara, što je više u odnosu na Quest 2, ali jeftinije ako tu cenu poredimo sa PlayStation VR 2 rešenjem. Zakerberg je najavio Quest 3 svega tri dana pre početka Apple WWDC konferencije na kojoj se očekuje da će Apple predstaviti svoje AR/VR naočare, o kojima se priča od 2017. godine.

Quest 3 je očigledno naslednik modela Quest 2 iz 2019. godine, koji je trenutno najpopularniji VR sistem na tržištu. O Quest 3 uređaju se govorilo još od prošle jeseni, a brojni detaljni, uključujući i testiranje prototipa su procureli mnogo pre ove Zakerbergove izjave.

U međuvremenu, Quest 2 će vraća na cenu od 300 dolara, a očekuje se i veliko softversko ažuriranje koje bi trebalo da poboljša performanse uređaja.

Kada je reč o dizajnu Quest 3 uređaja, čini se da tu neće biti prevelikih promena u odnosu na Quest 2, ali će biti poboljšanja u pogledu performansi, veličine, težine, najavili su i bolje kontrolere sa vibracijama, kao i neke funkcije mešovite stvarnosti.

Najznačajnija novina na Quest 3 su kamere u boji koje omogućavaju bolju mešovitu stvarnost, kombinovanjem video zapisa iz stvarnog sveta sa VR prikazima na ekranima samih naočari. Dakle, unapređenje ćemo svakako videti.

Pored toga, očekuje se da će Quest 3 doći sa novim Qualcomm AR/VR čipom koji obećava brže performanse. Aktuelna Quest 2 biblioteka igara će biti kompatabilna sa Quest 3, ali se očekuje da će novi uređaj pokrenuti razvoj naprednijih igara i aplikacija koje će vremenom postati ekskluzivne za Quest 3, kako to biva.

Možda donekle iznenađujuća činjenica je da Quest 3 neće imati tehnologiju praćenja očiju, kao što ima skuplji model Quest Pro ili PlayStation VR 2, ali se očekuje da će biti superiorniji u odnosu na Pro u pogledu VR performansi.

Meta će ovim uređajem najverovatnije nastaviti da dominira tržištem VR konzola, dok Apple priprema potpuno drugačiji pristup sa svojim skupim, poslovno orijentisanim AR/VR sistemom. Ali o tome više za koji dan.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi