Google slavi 25 godina postojanja, danas specijalni G25gle logotip na pretraživaču

Tehnološki gigant Google slavi 25 godina postojanja od svog osnivanja 1998. godine, a u tom cilju je tu i privremni Doodle – G25gle logotip na pretraživaču

Google slavi 25 godina postojanja, danas specijalni G25gle logotip na pretraživaču

U znak obeležavanja četvrtvekovnog postojanja danas na poznatom pretraživaču vidimo pokretni znak, Doodle G25gle logotip kojim Google slavi 25 godina postojanja.

Ovaj privremeni logotip je živahan GIF koji transformiše poznati Google znak u G25gle, sa šarenom animacijom koja prikazuje transformaciju slova O u broj 25.

Na svom sajtu, kompanija navodi da se od 1998. godine mnogo toga promenilo, uključujući i njihov današnji logo, ali je misija ostala ista: „Organizovati svetske informacije i učiniti ih univerzalno dostupnim i korisnim“, navodi Google.

U saopštenju kompanija dodaje zahvalnost korisnicima što su se razvijali zajedno sa njom u proteklih 25 godina. I zaista, ovaj gigant započeo je transformaciju načina na koji pristupamo i raspolažemo informacijama.

Google su osnovali Lari Pejdž i Sergej Brin dok su bili na doktorskim studijama na Univerzitetu Stanford.

Kompanija Google Inc. je zvanično osnovana 4. septembra 1998, ali već više od jedne decenije, kommpanija rođendan proslavanja nešto kasnije, odnosno 27. septembra.

Tokom godina, kompanija je proširila svoje horizonte znatno izvan internet pretrage, nudeći veliki spektar proizvoda i usluga. Od Gmail servisa i Google maps aplikacija, preko Android operativnog sistema i telefona pa sve do veštačke inteligencije na kojoj nastavlja da radi, Google je prešao i nastavlja da prelazi ogroman tehnološki put.

Vremenom je ova firma postala jedna od najvećih svetskih kompanija, deo „big teh“ korporacija, koje polako postaju sve moćnije, toliko da se mogu porediti sa nekim državama. To dalje naravno otvara pitanja ugrožavanja korisničke privatnosti i bezbednosti, pa možda za neki od sledećih rođendana budemo podsećali na neka druga „dostignuća“ ove kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi