Ilon Mask opet na sudu: tuže ga bivši Twitter čelnici zbog neisplaćenih otpremnina

Bivši Twitter izvršni direktor Parag Agraval i drugi rukovodioci pokreću tužbu u kojoj je Ilon Mask glavni krivac i traže odštetu od 128 miliona dolara

Ilon Mask opet na sudu: tuže ga bivši Twitter čelnici zbog neisplaćenih otpremnina

Američki milijarder i vlasnik društvene mreže X (nekada Twitter) Ilon Mask moraće da ide na sud jer ga tuži grupa bivših rukovodilaca ove društvene mreže zbog neisplaćenih otpremnina nakon njihovog otpuštanja. Grupa tužilaca tvrdi da im nije isplaćena otpremnina i da je Mask namerno izmislio „lažni razlog” za njihovo otpuštanje kako bi izbegao plaćanje propisanih obaveza. Ovi događaji datiraju iz turbulentnog perioda tokom kupovine društvene mreže Twitter od strane Maska u oktobru 2022. godine. 

Mask je odmah nakon preuzimanja kompanije otpustio Agravala, finansijskog direktora Neda Segala, glavnog pravnika Vijai Gadea i generalnog savetnika Šona Edžeta. Prema tužbi, on je osećao „poseban animozitet” prema ovoj grupi zbog njihove uloge u dugotrajnom pravnom sporu, koji je naterao novog vlasnika da sprovde preuzimanje, uprkos njegovim prvobitnim namerama da odustane od ugovora. Agraval potražuje 57,4 miliona, Segal 44,5 miliona, Gade 20 miliona i Edžet 6,8 miliona dolara, što ukupno iznosi 128 miliona dolara.

Tužba citira biografiju Ilona Maska, autora Valtera Isaksona, koja opisuje kako Mask žuri da zaključi ugovor sa kompanijom Twitter samo dan pre nego što su postavljene konačne opcije za akciju grupe koja ga je sada tužila i tako mu omogućila da otpusti rukovodioce iz „formalnih razloga”. Prema pisanju Isaksona, Mask tvrdi da mu je ovaj manevar uštedeo oko 200 miliona dolara, prenosi u nastavku Engadget.

U tužbi gruša ističe da Mask ne sledi pravila i koristi bogatstvo i moć kako bi se obračunao sa svima koji se ne slažu sa njim. Dalje tvrde da Mask nije želeo da isplati otpremnine, pa je jednostavno otpustio grupu rukovodilaca bez valjanog razloga. Uz to, on je navodno izmislio lažni razlog i tražio zaposlenima iz svojih drugih kompanija da podrže njegovu odluku.

Kompanija X (bivši Twitter), i dalje nije odgovorila na zahtev novinara u vezi sa tužbom. Važno je napomenuti da ovo nije prvi put da bivši zaposleni podnose tužbu u slučaju Twitter zbog neisplaćenih otpremnina,  među kojima je i tužba sa tvrdnjama da Twitter duguje preko 500 miliona dolara bivšim radnicima.

Agraval, Segal i Gade takođe su ranije podneli tužbe protiv kompanije zbog neisplaćenih pravnih troškova koji su proizašli iz sudskih postupaka akcionara i drugih istraga posle preuzimanja društvene mreže Twitter, koja se sad pod imenom X nalazi u vlasništvu kompanije XCorp pod okriljem Maska.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi