Twitter postaje „X“, plava ptičica odlazi u istoriju

Društvena mreža Twitter postaje „X“, čime poznata plava ptičica, logotip i zaštitni znak mreže odlazi u istoriju, najavljuje promenu njen vlasnik Ilon Mask

Twitter postaje „X“, plava ptičica odlazi u istoriju

Vlasnik više tehnoloških kompanija i kontroverzni milijarder Ilon Mask najavio je da njegova društvena mreža Twitter postaje „X“, odnosno da prolazi kroz rebrendiranje što znači da uskoro dobija novo ime, kao i logotip. Jednostavno slovo “X”, kojim je Mask na jedan način opsednut, zameniće poznatu plavu ptičicu koja je godinama unazad bila zaštitni znak ove mreže.

Još jedna velika Twitter promena najavljena je u tvitovima odnosno objavama na ovoj mreži (koje se izgleda više neće tako zvati) na Maskovom profilu tokom prethodne dve noći. On je prvobitno napisao da ćemo se „uskoro oprostiti od Twitter brenda i, postepeno od svih ptica“.

Zatim je u drugim tvitovima bez preteranih detalja objavljivao poput „Deus X“, a kasnije ukazivao i na promenu odgovarajući na komentare drugih ljudi. Dodao je da bi promena mogla da počne da se primenjuje širom sveta već danas, ukoliko bude lansiran dovoljno dobar X logo.

On je takođe najavio da će dizajn slova X, odnosno novog imena mreže nositi minimalistički art deko stil, a da će ga tokom vremena poboljšavati.

Jedan od čudnih načina za najavu velike promene ogledao se i u tome što se Mask noćas u jednom momentu, pridružio takvozvanom „Prostoru“ (Space opciji na mreži sa audio formatom u kojoj korisnici mogu razgovari uživo među sobom) sa nazivom „Niko ne priča dok ne dobijemo Ilona Maska“. On je zajedno sa ostalim korisnicima, ćutke bio u „Prostoru“ skoro punih sat vremena dok konačno nije uključio mikrofon i potvrdio da će „sutra promeniti Twitter logo i spaliti ga sa zgrade gasnim lampama“, piše TheVerge.

Da je promena izvesna, ukazuje i informacija da je vlasnik mreže poslao mejl svojim zaposlenima najavljujući rebrendiranje uz napomenu da je to poslednja poruka koju je poslao sa Twitter mejl adrese. Na jedan način, deo izmena se već desio, jer se odlaskom na link „x.com“ u stvari otvara mreža Twitter, a Mask je sliku ovog slova stavio za svoju profilnu fotografiju.

Uz njega i njegov pomalo ekscentrični i definitivno neobičan način najave promena, od nedavno nova izvršna direktorka mreže Linda Jakarino pridružila mu se u najavama, ali na malo konvencionalniji način. Ona je istakla da se u poslu retko dobija prilika za ostavljanje još jednog velikog utiska, te da je Twitter promenio način na koji ljudi komuniciraju, a da će X sada otići još dalje tranformišući „svetski trg“, čime je nagovestila i dodavanje ili promene postojećih funkcija na mreži.

Neki od korisnika su pozdravili promenu, dok drugi nisu preterano oduševljeni pitajući se kako ćemo sada nazivati takozvano „tvitovanje“, odnosno objavljivanje na mreži. Slovo X, inače, skoro je na svemu čega se Mask dohvati. Naime, matična kompanija mreže je nakon kupovine dobila novo ime „X corp“, njegova firma koja se bavi istraživanjem svemira zove se SpaceX, ovo slovo takođe je u nazivu njegovih Tesla modela automobila, a nedavno je otvorio i firmu posvećenu veštačkoj inteligenciji koja se zove „xAI“. Da je Mask na jedan način opsednut ovim slovom, govori i to što je jedno od svoje dece nazvao „X AE A-XII“.

Iako će mnogima sigurno biti teško da se naviknu na novine, rebrendiranje možda uspe da spasi mrežu iz finansijske krize u koju je upala nakon što ju je Mask prošle godine kupio za 44 milijarde evra i na nju uveo čitav niz promena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. poglavicas

    Fun fact Elon Musk je domen x.com kupio još 1996. Kolko mu je ovo pametno, sam on zna :)

  2. Labello

    Lozi se covek na slovo X.

  3. Sass Drake

    Sada će uticjani iksaši da iksaju ili? :LOL:

  4. dervisbegovic_

    Fun fact Elon Musk je domen x.com kupio još 1996. Kolko mu je ovo pametno, sam on zna :)

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/X.com X je bio finansijski servis koji spojio sa Confity-om i stvorio PayPal, Musk je i jedno kratko vreme bio CEO PayPal-a. Nedugo nakon njegovog odlaska iz PayPal-a je otkupio nazad ime i domen x.com

  5. poglavicas

    Sada će uticjani iksaši da iksaju ili? :LOL:

    Ekseri će da eksaju. 😂

  6. Der Schnitter

    Misterija stara 3 decenije konačno rešena.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi