Kina olakšava kontrolu izvoza složenih poluprovodnika, pružajući olakšanje proizvođačima LED dioda

Kina olakšava kontrolu izvoza pojedinih komponenti i materijala, poput iridijuma i germanijuma, i time ublažila muke proizvođača LED dioda

Kina olakšava kontrolu izvoza složenih poluprovodnika, pružajući olakšanje proizvođačima LED dioda

Kina olakšava kontrolu izvoza poluprovodničkih materijala poput indijuma i germanijuma, merom koja je stupila na snagu 1. novembra, ublažavajući izazove s kojima se suočavaju proizvođači LED dioda, poput kompanije EPI LEDS Technologies.

Ovaj potez dolazi nakon trogodišnje borbe za izvozne dozvole, što je posebno uticalo na nabavku galijum arsenida (GaAs), ključnog supstratnog materijala za epitaksijalni rast četveročlanih LED čipova.

Predsednik EPI LEDS-a, Hsu Ming-Sen, za DigiTimes je potvrdio stabilnu nabavku GaAs supstrata kompanije, očekujući oporavak potražnje na tržištu u drugom kvartalu 2024. godine, vođen uvođenjem novih proizvoda i dodatnim unosom prihoda. Uprkos izazovnoj 2023. godini, kompanija pokazuje strateški pomak u fokusu proizvoda, s naglaskom na senzorima, automobilskom osvetljenju i aplikacijama za lečenje i dezinfekciju kao tri ključne poslovne operacije.

Delić prihoda od senzora EPI LEDS-a dostigao je 39% u prva tri kvartala 2023. godine, u odnosu na 34% godinu dana ranije. Segment automobilske primene porastao je na 28% sa 27%, dok su segmenti lečenja i dezinfekcije opali na 17% sa 21% i na 4% sa 7%, redom.

Kina olakšava kontrolu – globalno širenje doživljava porast

Nakon poteza kojim Kina olakšava kontrolu izvoza, Hsu je detaljno opisao planove za globalno širenje tržišta van Kine, naglašavajući senzorske proizvode za industrijsku upotrebu i crveno-žute LED proizvode za automobile kao ključne pokretače rasta.

Priznao je da su jaka cena konkurencije i spor zahtev potrošača u Kini doveli do pada bruto profitne marže u prva tri kvartala na 3%, što je značajno niže u odnosu na 15% zabeleženih u istom periodu 2022. godine. Međutim, izrazio je uverenje da će fokus kompanije na senzore, automobilske proizvode i aplikacije za lečenje, zajedno sa širenjem na tržišta van Kine, potencijalno poboljšati bruto profitne marže.

EPI LEDS se upušta u različite senzorske aplikacije, posebno u praćenju i automobilskim lancima snabdevanja nevidljivom svetlošću. Kompanija planira ulazak na japansko tržište i očekuje da će porast potražnje za LED svetlima za automobile biti značajan pokretač prihoda u 2024. godini, delimično zbog očekivanog porasta isporuka novih modela automobila evropskih proizvođača sledeće godine.

Hsu zadržava konzervativan pogled na 2024. godinu zbog neizvesnosti u vidljivosti narudžbina, osim za aplikacije u automobilima. Ipak, sada kada Kina olakšava kontrolu izvoza, ostaje optimističan da će ukupna operativna performansa nadmašiti onu iz 2023. godine, vođena novim zahtevima u automobilskim i senzorskim aplikacijama.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi