Kina sprema fond od 40 milijardi dolara za proizvođače alata za poluprovodnike

Kina se sprema da osnuje još jedan investicioni fond za finansiranje razvoja svoje domaće industrije poluprovodnika kako bi stigla SAD i druge rivale

Kina sprema fond od 40 milijardi dolara za proizvođače alata za poluprovodnike

Novi fond koji sprema Kina će imati 40 milijardi dolara za investiranje u kompanije koje razvijaju i proizvode opremu za proizvodnju poluprovodničkih wafera. To će biti jedan od najznačajnijih napora Kineskog investicionog fonda za industriju integrisanih kola, poznatog i kao Veliki fond, prenosi Reuters.asm

U izveštaju se tvrdi da bi novi fond mogao biti najvažniji za Kinu jer se fokusira na fundamentalne sposobnosti zemlje da napravi alate za pravljenje čipova. Poslednjih godina, kineski proizvođači čipova izgubili su pristup manje-više sofisticiranoj opremi za proizvodnju pločica američkih, holandskih i japanskih kompanija, što značajno ograničava razvoj kineskih šampiona u oblasti poluprovodnika, kao što su SMIC i YMTC.

Dok kineski SMIC i YMTC imaju konkurentnu logiku i 3D NAND proizvodne tehnologije, potrebni su im specifični alati proizvedeni u SAD, Holandiji i Japanu da bi ih koristili. Bez pristupa opremi koju prave kompanije ASML, Applied Materials i Tokio Electron, kineske kompanije neće moći dalje da se razvijaju, tako da je Kina spremna da pomogne lokalnim proizvođačima poluprovodničkih alata.

Kina sprema rekordna sredstva

Kina je 2014. i 2019. godine pokrenula slične investicione fondove, ali u manjem obimu, prikupivši sredstva u iznosu od 138,7 milijardi juana i 200 milijardi juana, respektivno. Novi fond nadmašuje ove iznose, ciljajući na ambicioznih 300 milijardi juana (41 milijardu dolara), naglašavajući njegovu važnost.

Što se tiče finansiranja, kinesko ministarstvo finansija se obavezalo da će obezbediti značajan deo fonda, od oko 60 milijardi juana. Međutim, detalji o drugim potencijalnim saradnicima ostaju u tajnosti. Entiteti kao što su China Development Bank Capital, China National Tobacco Corporation i China Telecom su istorijski podržavali inicijative Velikog fonda.

Što se tiče upravljanja i nadzora nad novim fondom, Veliki fond razmatra angažovanje najmanje dva institucionalna entiteta. Iako je pod istragom od 2021. godine, predviđa se da će SINO-IC Capital ostati ključni igrač u upravljanju fondom. Pored toga, pokrenuti su razgovori sa China Aerospace Investment, investicionim ogrankom državnog preduzeća za potencijalne menadžerske uloge.

Neophodna investicija

Geopolitički pejzaž značajno utiče na pojačane napore Kine u domenu poluprovodnika. Predsednik Si Đinping je stalno naglašavao kritičnu važnost da nacija postane samostalna u sektoru poluprovodnika. Ova hitnost je povećana otkad su SAD, zajedno sa saveznicima poput Japana i Holandije, nametnuli stroga ograničenja kineskom pristupu naprednim resursima za proizvodnju čipova, navodeći zabrinutost za bezbednost i odbranu.

Uprkos ogromnim investicijama iz Velikog fonda u prošlosti, pozicija Kine u globalnoj areni poluprovodnika, posebno u pogledu naprednih logičkih čipova, ostaje neuhvatljiva.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Mladja996

    To su trebali odavno da urade.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi