Samsung smanjio ASML udeo u akcijama za više od polovine

Deo akcija holandske firme koja pravi mašine za proizvodnju poluprovodnika završile su u novim rukama pošto je Samsung smanjio ASML udeo za više od pola

Samsung smanjio ASML udeo u akcijama za više od polovine

Kako je ASML Holding NV – najveći svetski proizvođač mašina za štampanje vodova na poluprovodnicima pojačao svoj posao, tako je Samsung smanjio ASML udeo za više od pola u drugom godišnjem kvartalu, piše Bloomberg.

Južnokorejski gigant prodao je oko 3,55 miliona akcija holandske firme od aprila do juna ove godine, smanjujući ih tako sa 6,3 na 2,75 miliona, koliko je imao u Q1 ove fodine. To je pad Samsung udela u vlasništvu holandskog proizvođača opreme za čipove sa 1,6 na 0,7 procenta.

Prodaja je procenjena na oko 2,1 milijardu evra i očekuje se da će Samsung ovaj prihod iskoristiti za ulaganja u svoje pogone za proizvodnju čipova, navode korejski mediji. Portparoli obe kompanije odbili su da komentarišu ovaj potez.

Inače, Samsung pokušava da unapredi svoje proizvodne procese čipova kako bi se adekvatno suprotstavio lideru na ovom tržištu, tajvanskom TSMC. Kompanija TSMC je sa druge strane, najveći kupac holandske ASML opreme.

Ranije ove godine, Samsung je najavio da će uvesti 2 nm proizvodni proces čipova za mobilne telefone do 2025. godine. S obzirom na to da je ovaj posao veoma skup, potez prodaje akcija verovatno ima veze sa najavljenim planovima.

ASML je najvrednija evropska tehnološka kompanija i jedini svetski proizvođač mašina potrebnih za pravljenje najnaprednijih čipova, koji su ključni u mnogim industrijama, od automobila i pametnih telefona do računara i aviona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi