Samsung će praviti najnaprednije mobilne čipove na svetu

Kompanija nastoji da ostvari dominaciju na tržištu poluprovodnika, tako što će praviti najnaprednije mobilne čipove na svetu i sa fokusom na AI

Samsung će praviti najnaprednije mobilne čipove na svetu

Iako je Samsung verovatno najpoznatiji po svom poslovanju sa pametnim telefonima, njegov glavni profit dolazi od proizvodnje poluprovodnika. U okviru ovog poslovnog segmenta, Samsung ima ambiciozne planove da pravi najnaprednije mobilne čipove na svetu, piše Android Authority.

U sredu, korejski tehnološki gigant otkrio je svoj plan za proširenje poslovanja sa proizvodnjom poluprovodnika, prema izveštaju CNBC-a. Pre nekoliko meseci je otkriveno da Samsung želi da započne proizvodnju 2 nm čipova do 2025. godine, ali ovaj novi plan pruža dodatne detalje.

Kompanija očekuje da će započeti serijsku proizvodnju 2nm čipova za mobilne telefone već 2025. godine. Nakon toga, planira se proširenje na računarstvo visokih performansi 2026. godine, i na automobilsku industriju 2027. godine.

Kada se u planu spominje računarstvo visokih performansi, misli se na čipove za data centre namenjene obuci i implementaciji veštačke inteligencije. Kako veštačka inteligencija postaje sveprisutnija, Samsung želi da kapitalizuje na rastu ove tehnologije.

Veličina tranzistora, koja se izražava u nanometrima, od ključne je važnosti jer omogućava da se više tranzistora smesti na jedan čip, što rezultira stvaranjem snažnijih i efikasnijih čipova. Na primer, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 koristi 4 nm proces. Samsung veruje da će biti potrebni napredniji čipovi u budućnosti.

Pored toga, kompanija je navela da planira da radi na 1,4 nm čipovima koje planira da proizvodi do 2027. godine. Takođe očekuje da proširi svoj kapacitet za proizvodnju čipova otvaranjem objekata u Pjongteku u Južnoj Koreji, i Tejloru u Teksasu.

Cilj ovih koraka je da se Samsung približi vodećem svetskom proizvođaču poluprovodnika, TSMC-u. Samsung će morati dosta da radi kako bi stigao TSMC. U prvom kvartalu 2023. godine, TSMC je činio 59% svetskih prihoda od proizvodnje poluprovodnika, dok je Samsung imao samo 13%.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi