Samsung smanjuje proizvodnju čipova nakon najgoreg kvartalnog profita još od 2009. godine

Samsung smanjuje proizvodnju memorijskih čipova, jer gigant kaže da je prodaja naglo opala zbog spore globalne ekonomije i manje potražnje nakon pandemije

Samsung smanjuje proizvodnju čipova nakon najgoreg kvartalnog profita još od 2009. godine

Kompanija Samsung smanjuje proizvodnju memorijskih čipova jer se očekuje da će njihov operativni profit u prvom kvartalu 2023. godine opasti za neverovatnih 96% u odnosu na prethodnu godinu. Ovo će biti najniži profit južnokorejskog tehnološkog giganta od prvog kvartala 2009. godine.

Globalno makroekonomsko usporavanje, prekomerna ponuda memorijskih čipova i slaba potražnja naštetili su profitu, rekao je najveći svetski proizvođač memorijskih čipova u svom preliminarnom saopštenju o zaradi.

Predviđa se da će Samsung ostvariti kvartalni profit od 600 milijardi vona (450 miliona dolara) od januara do marta 2023. godine, što je pad od oko 95,8%, jer je kompanija ostvarila profit od 14,12 biliona vona u prvom kvartalu 2022.godine. Iako će kompanija objaviti svoje rezultate kasnije ovog meseca, podaci koje je prikupio Bloomberg sugerišu da su analitičari očekivali da će kompanija ostvariti kvartalni profit od 1,4 biliona vona za Q1. Takođe se očekuje da će prihod cele kompanije pasti na 63 biliona vona u prvom kvartalu sa 77,78 biliona vona, saopštila je kompanija.

Ranije ove godine, Samsung je rekao da neće smanjiti svoje investicije u memorijske čipove uprkos opadajućoj potražnji, nadajući se oporavku tržišta memorijskih čipova u drugom kvartalu ove godine. U međuvremenu, kompanije kao što su Micron Technology, Kioxia i SK Hynix, smanjili su proizvodnju memorijskih čipova zbog prevelike ponude.

Samsung je imao najvei globalni tržišni udeo od 40,7% i 31,4% za DRAM čipove i NAND fleš memoriju, u trećem kvartalu prošle godine. Cene DRAM-a i NAND-a su opale za oko 20 i 15 odsto u trećem kvartalu prošle godine, piše Tech Crunch.

Samsung je prošlog meseca rekao da će potrošiti oko 230 milijardi dolara (300 biliona vona) na izgradnju pet novih fabrika u Južnoj Koreji u naredne dve decenije — veliki potez u skladu sa ambicioznim ciljem vlade da uspostavi mega poluprovodničko čvorište u Jonginu, na periferiji Seula.

Kompanija će objaviti kompletan finansijski izveštaj krajem aprila, uključujući neto dobit i zaradu po sektorima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi