Kina se sprema da obara Starlink satelite sa svog neba

Izgleda da se tihi rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država nastavlja na bojnom polju tehnologije.

 
Sa jedne strane imamo Kinu koja nezaustavljivo napreduje na putu da postane ekonomski gigant koji u svojim rukama drži ono što je najbitnije – ogroman deo proizvodnje komponenata za uređaje koje svako od nas koristi svakog dana.
Sa druge strane imamo Sjedinjene Američke Države kojima se takav svetski poredak očigledno ne dopada i koja se svim silama trudi da kineske proizvođače omete na svakom koraku. Do sada već i vrapci znaju čitavu situaciju oko kompanija Huawei i ZTE, kao i zabrane da koriste razne servise i proizvode američkih kompanija, posebno Google, na koji su se svi oni koji upotrebljavaju Android operativni sistem.
Međutim, i Kina ume da igra tu igru. Prema nezvaničnim navodima koji su se pojavili na portalu GizChina, kineska vlada trenutno radi na razvijanju metoda za ometanje funkcionisanje satelita kompanije Starlink iznad njihovog vazdušnog, i kosmičkog, prostora. I ne samo to, već se predlažu i rešenja za uklanjanje satelita iz orbite, ukoliko za to bude potrebe.
Starlink
Razlozi
Apsolutno najveći razlog za ovakva razmišljanja jeste zabrinutost Kine za bezbednost svoje države, što je veoma poznata rečenica koju je SAD već iskoristio prilikom uvođenja zabrana za Huawei i ZTE. Kako navode kineski vojni istraživači, mreža Starlink satelita predstavlja opipljivu pretnju po njihovu nacionalnu bezbednost, pa se tako zahteva razvijanje adekvatnog naoružanja za njihovo uklanjanje iz orbite ukoliko se primeti da ovi sateliti prete suverenitetu države Kine.
Vojna moć
Iza svega ovoga stoji ogroman vojni potencijal koji Starlink sateliti imaju. Ali, u čemu se tačno ogleda ta silna vojna moć? Prema navodima vojnih istraživača iz Kine, Sjedinjene Američke Države imaće mogućnost da rastućom mrežom Starlink satelita prate nadzvučne rakete koje bi Kina upotrebila u slučaju otvorene pretnje. Samim tim, ovo bi znatno suzilo kineski manevarski prostor.
Pored toga, ovakva mreža satelita donela bi SAD-u nadmoć u sferi vojne komunikacije, ali i poboljšanu navigaciju američkih vojnih aviona i dronova. Ukoliko bi se ovo ostvarilo, jasno je u koliko bi se neprijatnoj situaciji Kina našla.
Potencijalne metode onesposobljavanja
Za sada još uvek ne postoji jasna strategija onesposobljavanja Starlink satelita iznad Kine. Predlozi se kreću od lakših rešenja, poput ometanja funkcionisanja satelita i upotrebljavanja posebnih lasera kako bi se oni “oslepeli”, do razvijanja antisatelitskih raketa.
U ovom trenutku, čitava situacija je u domenu teoretske, ali sasvim je moguće da bi mogla postojati stvarna potencijalna pretnja. Kada će se Kina odlučiti za uvođenje ovakvih mera nije poznato, ali je nesumnjivo da se aktivno radi na tome i da “cyber” rat nije budućnost, već sadašnjost.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi