Muškarac optužen za milionsku prevaru koristeći AI generisanu muziku i botove za strimovanje

Michael Smith iz Severne Karoline optužen je za zloupotrebu botova za povećanje strimovanja muzike generisane veštačkom inteligencijom, što je dovelo do zarade od preko 10 miliona dolara

Muškarac optužen za milionsku prevaru koristeći AI generisanu muziku i botove za strimovanje

Muškarac iz Severne Karoline suočava se sa optužbama za prevaru nakon što je navodno postavio stotine hiljada pesama generisanih veštačkom inteligencijom na servise za strimovanje i koristio botove da bi ih puštao milijardama puta. Michael Smith je navodno od 2017. godine putem ove prevare zaradio preko 10 miliona dolara u tantijemama.

Smith, star 52 godine, uhapšen je u sredu. Optužnica, koja je bila otpečaćena istog dana, tereti ga za korišćenje botova da bi nelegalno pribavio tantijeme sa platformi kao što su Spotify, Apple Music i Amazon Music. Smith se suočava sa optužbama za zaveru radi prevare putem interneta, prevaru putem interneta i zaveru radi pranja novca. Svaka optužba nosi maksimalnu kaznu do 20 godina zatvora. Prema navodima američkog tužilaštva za Južni okrug Njujorka, ovo je prvi krivični slučaj koji se odnosi na korišćenje botova za veštačko povećanje broja strimovanja muzike.

Zaradio preko 10 miliona dolara u tantijemama

Tužioci optužuju Smitha da je kreirao hiljade botova kako bi strimovao pesme. U početku je navodno postavljao svoju muziku na servise za strimovanje, ali je ubrzo shvatio da njegov katalog nije dovoljno veliki da bi donosio značajne tantijeme. Nakon što mu drugi pokušaji nisu uspeli, okrenuo se muzici generisanoj veštačkom inteligencijom 2018. godine.

Prema optužnici, Smith je počeo da radi sa dvojicom neimenovanih saučesnika — direktorom jedne kompanije za AI muziku i promoterom muzike — kako bi kreirali stotine hiljada pesama pomoću veštačke inteligencije. U zamenu za deo prihoda, direktor kompanije navodno je Smithu obezbeđivao hiljade pesama nedeljno, dok je Smith nasumično generisao naslove pesama i imena izvođača za te audio datoteke.

Smith je optužen da je lagao servise za strimovanje dajući lažna imena i druge lažne podatke prilikom kreiranja naloga za botove, te da je prihvatao pravila koja zabranjuju manipulaciju strimovanjem. Prema optužnici, Smith je obmanuo servise tako što je lažno prikazivao bot naloge kao legitimne, iako su oni zapravo bili „hardverski programirani da strimuju Smithovu muziku milijardama puta.“ Navodno je pokušao da prikrije svoje tragove koristeći lažne e-mail adrese i VPN-ove, dok je saučesnicima govorio da budu „neprimetni.“

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

„Michael Smith je lažno strimovao pesme kreirane pomoću veštačke inteligencije milijardama puta kako bi ukrao tantijeme,“ izjavio je američki tužilac Damian Williams. „Kroz svoju drsku prevaru, Smith je ukrao milione tantijema koje su trebale biti isplaćene muzičarima, tekstopiscima i drugim nosiocima prava čije su pesme legitimno strimovane.“

Slučaj Smitha je u oštrom kontrastu sa muzičarem Mattom Farleyjem, koga je *The New York Times* profilisao ranije ove godine. Farley je napisao, snimio i postavio desetine hiljada pesama na servise za strimovanje o raznim temama, od poznatih ličnosti do bračnih ponuda. Neke pesme traju samo nekoliko sekundi, ali se ova praksa čini potpuno zakonitom. Farley je navodno zaradio oko 200.000 dolara od svoje muzike u 2023. godini, prenosi Endgadget.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi