Napravite svoju kriptovalutu za 23 sekunde

Novi „speedrun“ video pokazuje koliko je jednostavno napraviti novu potpuno funkcionalnu kriptovalutu „od nule“, bez prethodnog znanja iz ove oblasti

Napravite svoju kriptovalutu za 23 sekunde

Popularni meme novčići su oni koji nemaju neku pametnu svrhu, sem što se voze na talasu popularnosti nekog internet meme fenomena. U poslednje vreme meme novčići kao što su Dogecoin i slični ponovo su u žiži zbog nedavnog skoka vrednosti Bitcoin kriptovalute, jer se upravo na ovu kriptovalutu oslanja većina drugih, direktno ili indirektno.

Taj privremeni talas popularnosti zajahali su oni koji žele da iskoriste viralnost, ali i da pokažu koliko je u stvari jednostavno da napravite svoju kriptovalutu, bez preteranog predznanja. Danas vam je za to potrebna internet veza, telefon ili laptop i manje od pola minuta vremena, piše CoinTelegraph.

Video napravljen pre tri dana potpisao je digitalni umetnik Džoni Šenkmen, poznatiji kao whitelights.eth, koji prikazuje kako obavlja ceo proces kreiranja i postavljanja potpuno novog tokena, duhovito nazvanog „EASY_MONEY“, za samo 27 sekundi. Taj rekord je oboren samo dan kasnije, i sada iznosi 22,45 sekunde.

Termin speedrun potiče iz gejmerske zajednice i obično se koristi kada neko prikazuje koliko brzo može da pređe neku deonicu, nivo ili celu igru za što kraće vreme.

U sada viralnom snimku, Šenkmen pokazuje koristi program Contracts Wizard, koji je kreirala firma OpenZeppelin. Ovaj alat generiše kod za ERC-20 token sa nekoliko brzih klikova mišem, a na vama je samo da odaberete potencijalne funkcije za svoj novi token.

Nakon što je kod kreiran, Šenkmen koristi aplikaciju pod nazivom Remix, koja kompajlira pametni ugovor tokena i primenjuje ga na datu blokčejn mrežu, u ovom slučaju na Ethereum test mrežu.

Autor video snimka napominje da je video napravljen „samo u obrazovne svrhe“ i pojašnjava da je samo želeo da pokaže koliko je jednostavno da svako od nas napravi svoj token.

Viralna popularnost Šenkmenovog video snimka dolazi u vreme kada su meme novčići drastično stekli na popularnosti širom šireg kripto ekosistema. Nedavni bum ovakvih novčića koji nemaju pravu vrednost sem popularnosti je velikim delom predvođen „potpuno beskorisnim“ Pepe tokenom, čija je vrednost porasla za više od 5.000% od svog kreiranja 14. aprila.

U naknadnom komentaru, Šenkmen je istakao da je neko zapravo kreirao token sa istim imenom kao u njegovom primeru, i objasnio da to nije on i da taj novčić ne treba kupovati.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi