Nvidia pod optužbama za krađu poslovnih tajni od automobilske kompanije Valeo

Nvidia pod optužbama za krađu poslovnih tajni od automobilske kompanije Valeo

Nvidia pod optužbama za krađu poslovnih tajni od automobilske kompanije Valeo

Nvidia je tokom 2021. privremeno angažovala bivšeg zaposlenog iz kompanije za automobilsku tehnologiju Valeo Schalter und Sensoren, a zbog njega se sada nalazi u pravnim problemima zbog tužbe od strane ove firme. Naime, pomenuti radnik, Muhamed Moniruzaman je pre napuštanja firme Valeo kopirao njen veliki broj fajlova, uključujući izvorni kod za aplikaciju za parkiranje uz pomoć veštačke inteligencije i druge poverljive dokumente. On je zbog toga kasnije osuđen, a upravo to je razlog zbog kog je sada i Nvidia pod optužbama za krađu poslovnih tajni, jer ih je Moniruzaman navodno dao ovom tehnološkom gigantu.

Navodni prestupnik slučajno je pokazao ukradene fajlove tokom video poziva sa kompanijom Nvidia i Valeo, što su drugi brzo dokumentovali slikama ekrana. Tokom poziva, Moniruzaman je držao prezentaciju i delio je svoj ekran kako bi drugi učesnici mogli da ga prate. Međutim, nakon završetka prezentacije, on nije prestao da deli ekran, što je verovatno bilo slučajno, a kada je zatvorio prozor prezentacije, nenamerno je otkrio onaj koji je pokazao izvorni kod Valeo sotvera i ime „ValeoDocs“.

Kada su njegove bivše kolege videle izvorni kod, odmah su ga prepoznale i zabeležile sliku ekrana za dokaz. Valeo je zatim istražio aktivnosti svog bivšeg radnika i otkrio da je kopirao izvorni kod i druge poverljive fajlove. Godine 2022, Nemačka je pokrenula krivičnu istragu protiv njega, a slučaj se, naizgled završio, njegovom osudom u septembru.

Ipak,sada kada je bivši zaposleni krivično osuđen, Valeo traži pravdu i od kompanije Nvidia, piše Tom’s Hardware.

Iako možda niste čuli za Valeo, to je zapravo dugogodišnja kompanija sa sedištem u Parizu, a bavi se visokotehnološkim automobilskim poslovanjem već nekoliko decenija. I Valeo i Nvidia bili su angažovani od strane neimenovanog proizvođača automobila da razviju softver za pomoć pri parkiranju.

U svojoj tužbi, Valeo sebe opisuje kao etabliranu kompaniju u automobilskoj industriji, dok je Nvidia samo „nedavni igrač u ovoj industriji sa nedovoljno iskustva u pravljenju tehnologije pomoći pri parkiranju“. Ono što Valeo implicira je u stvari to da Nvidia kao novajlija u auto industriji, ne može da pravi tako sofisticirani softver.

Valeo tvrdi da je Moniruzaman, sada osuđeni prestupnik, podelio poslovne tajne sa kompanijom Nvidia, uključujući izvorni kod, tabele i druge dokumente ključne za razumevanje Valeo tehnologije pomoći pri parkiranju.

Nvidia se nije izjasnila o tužbi, ali su njeni advokati poslali pismo Valeo kompaniji prošle godine objašnjavajući joj da Nvidia nije znala da je Moniruzaman ukrao bilo šta poverljivo, dok već nije bio pod istragom. Advokati takođe tvrde da Nvidia „nema interes“ za Valeo kod i da je kompanija potpuno sarađivala u istrazi.

Ovo nije prvi put da je Nvidia pod optužbama za nelegalnu upotrebu intelektualne svojine. Slična stvar desila se 2019. godine zbog navodnog kršenja poluprovodničkih patenata firme Xerpi Corp. Međutim, sudski postupak u ovom slučaju još uvek traje, pa Nvidia i dalje nema titulu „ponovljenog prestupnika“, barem ne još.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi