OpenAI napušta prostorije u San Francisku nakon što je Ilon Mask prestao da plaća kiriju

OpenAI, tvorac ChatGPT-a, napustio je svoje prostorije u Mission Districtu u San Francisku nakon što je Elon Musk, koji je plaćao kiriju, prekinuo veze sa kompanijom

OpenAI napušta prostorije u San Francisku nakon što je Ilon Mask prestao da plaća kiriju

OpenAI se povukao iz svojih bivših prostorija u San Francisku u Mission Districtu nakon što je njegov suosnivač Ilon Mask, koji je plaćao kiriju, raskinuo veze sa firmom za veštačku inteligenciju.

OpenAI, tvorac popularnog programa ChatGPT, napustio je trospratnu zgradu prošlog meseca delimično zato što Musk sada vodi xAI, startap za veštačku inteligenciju sa sedištem u istom gradu, koji je postao konkurent OpenAI-u, rekao je neimenovani izvor.

Međutim, neimenovani portparol OpenAI-a rekao je da je kompanija napustila zgradu jednostavno zato što raste i treba joj veći prostor.

Osoba upoznata sa odlaskom OpenAI-a navela je da najam kompanije nije pokriven uobičajenim ugovorom o zakupu, već neformalnim dogovorom koji je plaćao Musk, milijarder koji takođe kontroliše proizvođača automobila Tesla i firmu za društvene mreže X.

Detalji o dogovoru između OpenAI-a i Muska u vezi sa zgradom nisu dostupni, a uslovi OpenAI-ovog zakupa nisu javno objavljeni. Kompanija se uselila pre osam godina u zgradu izgrađenu 1902. godine.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Brokerska firma JLL, koju predstavljaju Brittan Hawken, Mike Sample, Joe Long i Teva Myatt, oglasila je zgradu za podzakup do avgusta 2026. godine.

Nije jasno gde će OpenAI premestiti svoje sedište. U oktobru, firma je podzakupila 45.207 kvadratnih metara kancelarijskog prostora u dve zgrade od Ubera na adresi 1455 i 1515 Third Street u Mission Bay-u.

U aprilu, kompanija koja stoji iza ChatGPT-a bila je blizu sklapanja ugovora o zakupu zgrade od 29.264 kvadratnih metara od firme Divco West na adresi 550 Terry Francois Boulevard, u bivšem sedištu Old Navy-a u Mission Bay-u.

OpenAI zgrće milijarde, a Mask plaća stanarinu

U februaru, Musk je tužio OpenAI, tvrdeći da su kompanija i njen izvršni direktor Sam Altman napustili svoju misiju stavljajući profit ispred javnog dobra. Tužba je tvrdila da je Musk, preko svoje firme Musk Industries, iznajmio sedište OpenAI-a i plaćao mesečne troškove najma, piše The realdeal.

Musk je povukao tužbu u junu, ali je obnovio spor u saveznom sudu ovog meseca.

Vrednost Pioneer zgrade je porasla zahvaljujući prisustvu OpenAI-a i Neuralinka, neurotehnološke kompanije koju je osnovao Musk i koja je nekada imala sedište tamo, prema Business Times-u.

Godinu dana nakon što se OpenAI uselio, filijala American Realty Advisors kupila je zgradu od kompanije Bridgeton iz Njujorka za 31,7 miliona dolara, odnosno 9138 dolara po kvadratnom metru, izveštava Business Times. Bridgeton je kupio Pioneer zgradu 2014. godine za 17,5 miliona dolara, odnosno 5040 dolara po kvadratnom metru. Zgradu sada poseduje filijala kompanije Artemis Real Estate Partners iz Vašingtona, koja ju je stekla od American Realty Advisors po nepoznatoj ceni, izveštava Business Times-u.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. flash.aa

    Ajoj sapunice, ko placa kiriju 😂

  2. shomiNBGD

    "Horor scene u tehnoloskom gigantu. Zaposleni poslednjih mesec dana morali sami da donose sojino mleko i godzi bobice."

  3. Da je ceo HR department dobio otkaz kada je nestala Jafa, do ovoga ne bi došlo.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi