Opet problemi u raju: Tesla povlači 200 hiljada vozila sa tržišta zbog neispravnih kamera za rikverc

Iako je sličnu situaciju već imala krajem prošle godine, kompanija Tesla povlači 200 hiljada vozila sa SAD tržišta, ovog puta zbog neispravnih kamera za rikverc

Opet problemi u raju: Tesla povlači 200 hiljada vozila sa tržišta zbog neispravnih kamera za rikverc

Zbog neispravnih rezervnih kamera za vožnju unazad, koje se ne uključuju kada automobili idu u rikverc, kompanija Tesla je ponovo prinuđena da povuče veliki broj vozila sa tržišta u SAD. Ovaj put Tesla povlači 200 hiljada vozila, što je 80 hiljada više nego u decembru, kada je kompanija bila prinuđena na isti potez, ali zbog problema sa sigurnošću vrata.

U vozila koja doživljavaju ovu sudbinu spadaju: Model Y, Model S i Model X automobila iz 2023. godine. Kompanija tvrdi da je distribuirala 1,8 miliona vozila u prethodnoj godini, pa najnovije povlačenje automobila sa tržišta čini više od 10 posto njene godišnje proizvodnje. Američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) objavila je vest o ovoj situaciji, navodeći da je softverski problem uzrok kvara rikverc kamera, prenosi Reuters.

Svi automobili koje Tesla povlači imaju „Full Self-Driving“ računar 4.0 i koriste softversku verzije od 2023.44.30 do 2023.44.30.6 ili 2023.44.100. Vlasnici ovih modela automobila mogu proveriti koju verziju softvera koriste, a kompanija je objavila i bežično ažuriranje (OTA) kako bi popravila ovu grešku, kaže NHTSA.

Kompanija američkog milijardera Ilona Maska, primetila je problem u decembru, te se na potez o povlačenju 200 hiljada vozila odlučila 12. januara. Tesla navodi da nije upoznata ni sa jednim udesom, povredom ili smrtnim slučajem u vezi sa ovim kvarom.

Međutim, ni ovo, ni decembarsko povlačenje 120 hiljada automobila nažalost po kompaniju i njene kupce nisu jedini. Nešto pre decembarskog povlačenja, kompanija je povukla više od čak dva miliona električnih vozila zbog ozbiljnih sigurnosnih problema sa naprednim sistemom pomoći vozaču pod imenom Autopilot. Tada je problem kod kupaca koji su pogođeni takođe bio rešen pomoću bežičnog ažuriranja OTA softvera.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi