Otkazi u Google: čak i roboti ostaju bez posla

Otkazi u Google su već postali uobičajena stvar, ali izgleda da ni roboti više nisu sigurni.
Najnovija žrtva je deo kompanije po imenu Everyday Robots.

Otkazi u Google: čak i roboti ostaju bez posla

Poslednji talas otkaza u silicijumskoj dolini je uticao na to da mnogi ljudi ostanu bez posla, ali izgleda da otkazi u kompaniji Google više ne zabilaze ni robote. Naime, najnovija akvizicija kompanije Alphabet čiji je Google deo, Everyday Robots, je tim koji je trenirao stotine jednoručnih motorizovanih robota na točkovima za svakodnevne zadatke, poput čišćenja stolova u menzi, odvajanja otpada i otvaranje vrata.

Google je sada najavio zatvaranje Everyday Robots usled skraćivanja budžeta unutar kompanije, piše NDTV. Denise Gamboa, direktor marketinga i komunikacija u Everyday Robots izjavila je da oni više neće postojati kao zaseban projekat u okviru kompanije Alphabet i da će tehnologija, kao i deo tima biti integrisani u postojeće projekte vezane za robotiku u Google Research.

U kompaniji Alphabet se nisu izjasnili koji resursi Everyday Robots i deo njihovog ljudstva će biti prebačeni u druge timove. Ova kompanija je bila deo Alphabet X moonshot laboratorije, tajnog istraživačkog centra koji je Google osnovao 2010. Po rečima eksperata za robotiku, svaki od njihovih robota verovatno vredi više desetina američkih dolara.

Ovi otkazi su izuzetno skupo koštali Alphabet, čije su eksperimentalne investicije poput onih u Everyday Robots i Waymo kompaniju prošle godine koštale čak 6,1 milijardu dolara. Ukupan profit kompanije Alphabet je pao za 21% na 60 milijardi dolara prošle godine, usled smanjenog dotoka novca u Google advertising. Od tada, investitori su pritiskali kompaniju da napravi rezove i otpusti deo ljudi.

Alphabet je u januaru najavio da će otpustiti 12.000 ljudi, odnosno šest odsto ukupne radne snage. CEO kompanije Sundar Pičai rekao je osoblju u email poruci da je kompanija razmotrila svoje proizvode, ljudstvo i prioritete, što rezultuje otpuštanjima u svim delovima sveta i sektora kompanije, kao i da je kompanija naglo porasla u dobrim vremenima, ali se sada susreće sada drugačijom ekonomskom realnošću.

“Činjenica da ovakve odluke imaju jak uticaj na živote Google zaposlenih mi teško pada i preuzimam punu odgovornost za odluke koje su nas ovde dovele”, rekao je Pičai. Otkazi su najviše uticali na sektor ljudskih resursa, neke od korporativnih funkcija, kao i inženjerske i timove koji se bave proizvodima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi