PC hardver se sve češće švercuje u Kini

Zvuči čudno. Do sada smo kupovali jeftiniji PC hardver u Kini, a najnoviji izveštaji govore da je u prošle godini švercovano robe u vrednosti od 4 miliona US$

PC hardver se sve češće švercuje u Kini

Individualni pokušaji krijumčarenja u kome PC hardver ima glavnu ulogu, uzeli su maha na granicama Kine u poslednje vreme. Tokom protekle dve godine primećen je trend rasta krijumčarenja i šverca PC komponenti, dok je vrednost zaplenjene robe dostigla brojku od čak 4 miliona američkih dolara. Iznos se odnosi samo na prijavljene slučajeve, a može se samo pretpostaviti koliko je švercovanih računara i komponenti uneto u zemlju.

Postavlja se pitanje šta je uzrok ovakvoj pojavi obzirom da PC tržište u Kini figurira kao jedno od najrazvijenijih na svetu.  Između perioda opšte pomame za rudarenjem kripto valuta i nedostatka uvoza i izvoza PC hardvera usled raznih ograničenja i visoko-tehnoloških zabrana koje su uvedene od strane zapadnih zemalja, Kinezi se u individualnim slučajevima sve češće odlučuju za krijumčarenje i šverc računara i to naročito osnovnih PC komponenti. Shodno tome i crno tržište je u porastu.

Samo je tokom poslednjih nekoliko meseci, prijavljeno zabrinjavajuće puno slučajeva švercovanja o čemu su pisali svetski mediji u više navrata. Mnogi su pokušali da prođu, ali su uhvaćeni u toj nameri, da bi naknadna istraga pokazala kako to uopšte nisu naivne količine hardvera. Dovijajući se na razne načine, carinska kontrola je uočila i uhvatila lažne trudnice sa depoima napunjenim PC hardverom, kao i neprirodno debele ljude koji su bili obloženi kesicama sa centralnim procesorima u vrednosti od 50.000 US$.

Zašto Kinezi švercuju PC hardver?

Kineske pograničen vlasti i carinske službe su u aprilu 2021. izvršile zaplenu 300 Nvidia CMP 30HX grafičkih karti za kripto rudarenje u ukupnoj vrednosti od  216.000 US$. Imajte u vidu da su ovo individualni pokušaji švercovanja. Sledeće godine u martu je zaplenjeno 5.840 grafičkih karti marke XFX. Kartice su namerno pogrešno obeležene kako bi se izbeglo plaćanje većih taksi i poreza, piše pcwatch.

U martu prošle godine čovek je pokušao da prošvercuje 160 komada Intel Core i5 12600 procesora. Bio je oblepljen procesorima oko listova nogu, struka i stomaka. Uhvaćen je i procesuiran od strane kineskih carinskih vlasti. Drugi je takođe pokušao sa Core i5-12600KF primercima u iznosu od 52.800 US$ i takođe je uhvaćen u krijumčarenju.

Ovog meseca su zanimljiva dva slučaja. Prvi u kome je individua pokušala da prokrijumčari 84 Kingston SSD uređaja u prednjoj osovini e-skutera. M.2 NVMe SSD uređaji su bili perfektno spakovani, naslagani i zaštićeni u skuteru, ali su ipak otkriveni na skeneru.

Drugi slučaj je ponovo pokušaj da se prenesu Intel procesori, ovog puta 239 komada Core i5-13400F. Ponovo su bili oblepljeni oko listova i stomaka, a carinici su primetili da se osoba kreće teško i prilično čudno, što ih je odmah navelo na sumnju da nešto nije u redu. Ukupna vrednost zaplene 50.000 US$. Očigledno je ova brojka limit i kapacitet za šverc pojedinca kada su u pitanju CPU čipovi, bar kada su u pitanju oni marke Intel.

Intel Core procesori su najpopularniji među švercerima

Ovakivh slučajeva je sve više u Kini. U poslednje vreme crno tržište je procvetalo. Razlog tome su svakako američke sankcije uvedene na visoko-tehnološke proizvode kako bi se ograničila njihova upotreba u svrhu jačanja kineskih vojnih snaga. Poslednjih izveštaji govore da se kineska vlada dovija na razne načine i da poručuje računarske komponente u vidu neimenovanih pojedinačnih porudžbina na najpopularnijim internet prodavnicama kao što su eBay, Alibaba i druge.

Tek smo ušli u drugo tromesečje 2023. godine, a vrednost švercovane robe je dostigla iznos od četvrt miliona američkih dolara. Zanimljivo je da se najčešće švercuju Intel Alder Lake procesori, a hoće li i AMD biti na ovoj listi, ostaje da se vidi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi