Qualcomm je pokrenuo tužbu protiv Transsion-a, jednog od najvećih svetskih proizvođača telefona

Qualcomm tuži Transsion, najvećeg kineskog proizvođača pametnih telefona koji ne koristi Snapdragon čipove, zbog povrede patenata

Qualcomm je pokrenuo tužbu protiv Transsion-a, jednog od najvećih svetskih proizvođača telefona

Kako izveštava IP Fray na LinkedIn-u, Qualcomm tuži Transsion zbog četiri nestandardna esencijalna patenta. Specifični patenti nisu navedeni, ali je ovo značajno jer Qualcomm retko učestvuje u tužbama ovog tipa. Generalno, kako se navodi u objavi, Qualcomm koristi svoje procesore i zavisnost mnogih drugih kompanija od tih čipova kako bi sklopio ugovore o licenciranju kada je patent prekršen.

Međutim, sa Transsion-om, Qualcomm nema tu mogućnost. Kako ističe WinFuture, Transsion ne prodaje nijedan pametni telefon sa Qualcomm čipovima.

Qualcom želi do svog kolača u uspehu Transsion-a

Uprkos tome što je četvrti najveći proizvođač pametnih telefona na svetu u 2024. godini prema Statista-i (iza Samsung-a, Apple-a i Xiaomi-ja), Transsion trenutno koristi uglavnom čipove drugih proizvođača poput MediaTek-a, kao i neke čipove od Unisoc-a za svoje pametne telefone. Snapdragon čipovi su korišćeni u nekim uređajima u prošlosti, ali se trenutno ništa ne prodaje od aktuelnih Qualcomm čipova.

Brendovi Transsion-a uključuju Itel, Infinix, i možda najpoznatiji, Tecno.

Ovi brendovi su brzo rasli tokom poslednjih nekoliko godina u budžetskom i srednjem tržišnom segmentu i sve to bez oslanjanja na Qualcomm procesore, što očigledno predstavlja trn u oku jedne od vodećih kompanija za proizvodnju Android SoC čipova. UzgredTranssion uz pomoć Tecno brenda je najveći i najpopularniji proizvođač telefona u Africi vredan preko 4 milijarde USD.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Tužba bi mogla rezultirati obavezom Transsion-a da plaća naknade za licenciranje Qualcomm-u, ali nije jasno kako će to uticati na Transsion. S obzirom na to da je brend uglavnom fokusiran na uređaje niske cene, svaki udar na njihove marže mogao bi biti težak, piše 9to5Google.

Financial Times takođe ističe da Transsion tuže i Phillips, a Nokia navodno vrši pritisak na Transsion da izvrši plaćanja za korišćenje patentirane tehnologije u svojim pametnim telefonima. U tom izveštaju, navodi se izjava portparola Transsion-a da je kompanija “potpisala ugovor o licenciranju 5G standardnog patenta sa Qualcomm-om” i da je u “procesu ispunjavanja tog ugovora.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi