Qualcomm želi da olakša Android ažuriranja za OEM-ove

Qualcomm se bavi upornim problemom sporih Android ažuriranja od strane OEM-ova, problemom koji se često pripisuje njihovim opsežnim bibliotekama proizvoda

Qualcomm želi da olakša Android ažuriranja za OEM-ove

Qualcomm se aktivno bavi upornim problemom sporih Android ažuriranja od strane OEM-ova, problemom koji se često pripisuje njihovim opsežnim bibliotekama proizvoda. Chris Patrick, Qualcomm SVP i Generalni direktor za mobilne uređaje, razgovarao je o izazovima u intervjuu za Android Authority, ističući složenost sa kojom se OEM-ovi suočavaju u isporuci pravovremenih bezbednosnih i Android verzionih ažuriranja krajnjim korisnicima.

Glavni faktor kašnjenja u ažuriranjima su stariji čipsetovi u Android telefonima. Tipično, kako tehnologija stari, podrška opada, stvarajući jaz između korisnika i OEM-ova koji pružaju ažuriranja. Patrick je napomenuo da, iako Sistem na čipu (SoC) u telefonu igra ulogu, to nije jedini razlog. Qualcomm već nekoliko godina sarađuje sa Google-om i OEM-ovima kako bi restrukturirao inline kod, što Patrick veruje da će pomoći OEM-ovima da efikasnije održavaju svoje proizvodne linije i u kraćem vremenskom roku.

Promene neće odmah dovesti do dugoročne podrške za Android ažuriranja

Qualcomm je nagovestio dalju “optimizaciju koda” koja će biti otkrivena kasnije ove godine. Međutim, ove promene neće odmah dovesti do dugoročne podrške za ažuriranja koju je Google obećao, kao što je pet do sedam godina. Patrick se nada da će ova poboljšanja barem olakšati tok Android ažuriranja, poboljšavajući softverske mogućnosti.

Nakon Google najave o produženoj podršci za ažuriranja, Samsung je razmatrao sličan pristup. Prethodno je Samsung pružao četiri godine glavnih Android OS ažuriranja i pet godina bezbednosnih zakrpa za svoje vrhunske uređaje. Ova politika osigurava da uređaji dobijaju i nove funkcije i zaštitu od online pretnji. Nedavno lansiranje Galaxy S24 serije označilo je Samsungovu posvećenost sedmogodišnjim ažuriranjima, usklađujući se sa Googleovim obećanjem.

Ključna poruka je Qualcomm-ov nagoveštaj o daljim razvojnim koracima kasnije u 2024. godini, verovatno na njihovom sledećem samitu na Havajima u oktobru. Očekuje se da će ovaj događaj predstaviti Snapdragon 8 Gen 4 SoC, potencijalno uključujući ova poboljšanja. Iako su detalji oskudni, Patrickove reči pružaju tračak nade za poboljšane procese ažuriranja u budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi