Sada je i zvanično, Nvidia izbrisala Intel sa tržišta grafičkih karti

Nvidia sada drži ogromnih 88% tržišta gejming grafičkih karti, dok je Intelov udeo efektivno pao na 0%

Sada je i zvanično, Nvidia izbrisala Intel sa tržišta grafičkih karti

Istraživanje pokazuje da gotovo niko ne kupuje Intel grafičke kartice, dok Nvidia dominira tržištem. Prema najnovijim podacima, tržišni udeo Intelovih gejming grafičkih karti za ugradnju u PC računare (AIB) je praktično pao na 0%. Istovremeno, Nvidia je povećala svoj tržišni udeo na ogromnih 88% u istom sektoru.

Uprkos svojim velikim naporima, Intel se do sada mučio da napravi iole značajan prodor na GPU tržištu. Trenutno nijedan njegov model grafičke karte se ne nalazi u preporuci iole isplativih rešenja u pogledu cene/performanse iole ozbiljnijeg medija koji se bavi tematikom konfigurisanja i sklapanja gejming PC stanica. To samo govori koliki je zapravo Intelov pad na ovom tržištu gde vlada oštra konkurentska borba i kojim dominiraju AMD i posebno Nvidia sa svojim GeForce RTX modelima.

Najnoviji podaci posebno poražavajući za Intel, jer je u isto vreme 2023. godine kompanija imala 4% tržišnog udela na AIB GPU delu i očekivalo se da krene u osvajanje tržišta, ali sada od toga nema ništa, snovi su bukvalno raspršeni Nvidia dominacijom.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

AIB GPU je zapravo zasebna grafička karta prevashodno za gejming i kreativni radi koje s ekoriste prilikom sastavljanja desktop PC računara, umesto da budu integrisani u CPU. Zbog toga su proizvođači grafičkih karti kao što su Asus, Gigabyte i MSI poznati kao AIB partneri ili partneri za PC komponente.

Tržišni udeo prema Jon Peddie Research

Najnovije brojke dolaze od Jon Peddie Research (JPR), koji prati prodaju kompjuterskih komponenti i grafičkih karti na globalnom svetskom tržištu. Ove brojke uzimaju u obzir sve diskretne AIB proizvode, ne samo gejming grafičke karte. Prema podacima JPR-a, Intelov udeo na tržištu pao je sa 4% na samo 1% krajem 2023. godine, a na efektivnih 0% u prvom kvartalu 2024. godine.

AMD zadržava stabilnost na ovom tržištu

U međuvremenu, AMD-ov udeo na GPU tržištu ostao je stabilan na 12% godišnje, sa skokom na 19% u međuvremenu. To ne znači da AMD prodaje isti broj GPU-ova. JPR beleži da su AMD-ove isporuke grafičkih kartica porasle za 39% godišnje, dok je Nvidia porasla za 45.6% u istom periodu.

Podaci najnovije Steam ankete kada je reč o grafičkim kartama koje koriste gejmeri pokazuju veliko prisustvo Intel GPU modela na listi “svih video karti”, ali treba imati na umu da su svi prikazani modeli zapravo iz grupe integrisanih grafičkih jezgara ugrađenih u CPU čip. Nijedna od njih nije iz grupe zasebnih grafičkih karti, kao što je na primer, Intel Arc A770.

Budućnost Intelovih grafičkih kartica

Nije iznenađujuće što Intelov udeo na GPU tržištu opada. Alchemist Arc proizvodi kompanije su sada skoro dve godine stari i otkrili smo da su u početku patili od brojnih problema sa drajverima i kompatibilnošću tokom testiranja.

Podrška za drajvere se značajno poboljšala od tada, ali očigledno to još uvek nije bilo dovoljno da bi te prve generacije kartica napravile značajniji uspeh i prodor na ovom probirljivom delu PC tržišta. Umesto toga, Intel polaže nade u svoju predstojeću Battlemage GPU arhitekturu, koja se očekuje da ponudi značajniji skok na polju performansi.

Prvi uvid u Intel Battlemage GPU arhitekturu dobili smo u novom MSI Claw 8 AI+, koji koristi novi Intel Lunar Lake čip, a oba proizvoda su otkrivena na Computex 2024 sajmu. Bez sumnje Intel očekuje veliki izazov na GPU tržištu, a samo vreme i korisnici će potvrditi hoće li napraviti pažnje iole vredan uspeh ili će jednostavno propasti sa naporima u ovom delu zahtevnog PC tržišta, piše PC GamesN.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. vladat1

    Prođe ovih dve - tri godine za čas. Kako veliki pobornik slobode tržišta nadao sam se da će Arc da zaživi do sada. Da pojasnim malo. Intel je za sada izbacio samo prvu generaciju grafičkih kartica:

    Intel Arc A310
    Dizajnirana za osnovne grafičke potrebe i manje zahtevne aplikacije.

    Intel Arc A380
    Ulazni model namenjen za povoljan gejming u 1080p rezoluciji.

    Intel Arc A580
    Srednji rang sa boljim performansama, namenjen za gejming u 1080p sa višim podešavanjima kvaliteta grafike.

    Intel Arc A750
    Viši srednji rang, namenjen za gejming u 1440p rezoluciji sa visokim podešavanjima.

    Intel Arc A770
    Najmoćniji model prve generacije, namenjen za gejming u 1440p i 4K rezolucijama sa visokim podešavanjima grafike.

    I pored softverskih problema, meni je dalje interesantna Arc A770, jer stvarno za taj novac novac (oko 300€) nudi baš realne performanse.


    View image at the forums

    Ja sam se baš raspisao, ali da napišem nešto i o problemima. Ove kartice mogu da rade kako treba samo sa određenim hardverom, gde je potrebno uključiti u biosu Resizable BAR ili Smart Access Memory. Zavisi da li imaš Intel ili AMD procesor.

    Supported Hardware Configurations

    Resizable BAR or Smart Access Memory must be enabled for optimal performance in all applications using Intel® Arc™ A-Series Graphics. Platforms supported are listed below.

    CPUMotherboard
    14th Gen Intel® Core™ Processors

    Intel 700/600 Series motherboard with Resizable BAR support enabled

    13th Gen Intel® Core™ Processors

    Intel 700/600 Series motherboard with Resizable BAR support enabled

    12th Gen Intel® Core™ Processors

    Intel 600 Series motherboard with Resizable BAR support enabled

    11th Gen Intel® Core™ Processors
    10th Gen Intel® Core™ Processors

    Intel 500 Series motherboard with Resizable BAR support enabled1
    Intel 400 Series motherboard with Resizable BAR support enabled1

    AMD Ryzen™ 7000 Series Processors

    AMD 600 Series motherboard with Smart Access Memory enabled

    AMD Ryzen™ 5000 Series Processors
    Most AMD Ryzen™ 3000 series Processors (excludes AMD 3000G-series Processors)

    AMD 500 Series motherboard with Smart Access Memory enabled

    Za sada se radi na ispravljanju ovih problema, ali da ih sve jedno napišem:

    Nezrelost drajvera: Mnogi korisnici su prijavili probleme sa drajverima, uključujući nestabilnost, rušenja i nedostatak optimizacije za određene igre i aplikacije.
    Loša optimizacija: Neki korisnici su se žalili na loše performanse u određenim igrama, posebno starijim naslovima koji nisu dobro optimizovani za Intelove grafičke kartice.
    Podrška za igre: Postoje problemi sa kompatibilnošću u nekim igrama, uključujući grafičke artefakte i nepravilno prikazivanje tekstura.
    DX9 podrška: DirectX 9 igre mogu imati probleme sa performansama ili vizuelnim greškama zbog nedovoljno zrele podrške u drajverima.
    Promenljive performanse: Performanse Arc A770 kartice mogu značajno varirati zavisno od igre ili aplikacije, što može dovesti do neujednačenog korisničkog iskustva.
    Ray Tracing performanse: Iako kartica podržava ray tracing, performanse u igrama koje koriste ray tracing tehnologiju mogu biti ispod očekivanja u poređenju sa konkurentskim karticama iz NVIDIA i AMD.
    Ekosistem: Intel još uvek gradi svoj ekosistem za grafičke kartice, što znači da može nedostajati neka funkcionalnost i integracija koja je prisutna kod dugogodišnjih konkurenata.
    Najbolja kartica prve generavije za je srednjeg ranga. Za sada može da se takmiči sa GeForce RTX 3060 Ti, RTX 3070 , Radeon RX 6600 XT, RX 6700 XT

    Intel planira dalji razvoj svojih grafičkih kartica, a druga generacija je poznata kao "Battlemage". Ova generacija će naslediti "Alchemist" seriju i doneti poboljšanja u performansama, efikasnosti i novim funkcijama. Iako detalji o tačnim specifikacijama i modelima druge generacije još uvek nisu u potpunosti dostupni, očekuje se da će Intel nastaviti sa sličnim pristupom kao kod prve generacije, ali sa značajnim unapređenjima.

    Intel planira Battlemage (Druga generacija) grafika za kraj 2024 ili sredinu 2025 godine.

    Očekivane karakteristike:

    Poboljšana arhitektura:
    Nova arhitektura sa dodatnim optimizacijama za bolje performanse i efikasnost.

    Napredniji proizvodni proces:
    Moguće korišćenje naprednijih proizvodnih tehnologija za bolje performanse po vatu.

    Povećan broj jezgara:
    Više GPU jezgara za bolje gejming i računske performanse.

    Bolja podrška za ray tracing i AI funkcije:
    Poboljšana hardverska podrška za ray tracing i veštačku inteligenciju za realističnije osvetljenje i efekte u igrama.

    Novi modeli:
    Kao i kod prve generacije, očekuje se niz modela koji pokrivaju različite segmente tržišta, od osnovnih do visokih performansi.

    I naravno zaključak. Nadam se da će Intel uspeti da izdrži ovu trku, narvno zbog sebe, a posle i zbog nas korisanika. Amd i Nvidia, nam bukvalno daju na kašičicu performanse a nabijaju cene do nebesa.

  2. Markomaniax

    Intel je sam kriv. Kakav su brend bili, maltene su sahranili konkurenciju. I godinama tako furali one glupe quad core-ove i prodavali ih za nenormalne pare (black, special, full fullova edicije za tada vrtoglavih 1500 evra) dok ih Lisa nije docekala sa Ryzen platformom. Silne generacije prosle i oni i dalje nekako drze korak, samo sto im je udeo visestruko opao, toliko da su sada dominantni samo na trzistu laptopova.
    Ali avaj, poslednja 2 izvrsna direktora nisu bili inzenjeri kao u zlatno doba, vec osobe iz prodaje. Kao u svakoj korporaciji, sjebali su proizvod, koji u ovom slucaju ne moze sebi da priusti da bude sjeban.

    Da mi je neko rekao da ce ovo da im se desi pre 10 godina, gledao bih ga kao ludaka.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi