Nvidia CEO Jensen Huang tvrdi da mu je najbolji savet u karijeri stigao od vremešnog baštovana

Okružen mahovinom, u uzavreloj dolini bez povetarca, dok je lutao van utabanih staza, Jensen Huang je naišao na neverovatnog mentora

Nvidia CEO Jensen Huang tvrdi da mu je najbolji savet u karijeri stigao od vremešnog baštovana

„Svako ko je bio u Kjotu zna koliko je neverovatno vruće tokom leta“, rekao je Huang na jednoj tribini održanoj prošle godine, govoreći o svom vremenu provedenom u hramu u legendarnom japanskom gradu, koji uzgred poseduje najveću kolekcije mahovine na svetu (otuda valjda, zelena boja komapnije Nvidia). Tamo je Jensen Huang dobio najbolji savet za karijeru.

U hramu je živeo starac, čučeći i radeći na mahovini. Turisti su prolazili pored njega, kao i Huang i njegova porodica. Ali Huang je iznenada zastao, primetivši da čovek čuva baštu sa bambusovom pincetom i bambusovom korpom u kojoj se nalaze najviše tri sićušna komada mrtve mahovine.

“Šta radiš?” upita Huang

Reče da se brine o svojoj bašti, seća se Huang. Nakon što se generalni direktor kompanija Nvidia dodatno zainteresovao, čovek je rekao da tamo radi skoro 30 godina.

Gledajući u njegov alat, Huang je insistirao na daljoj priči, čudeći se kako je stariji čovek mogao da održava tako veliku baštu sa tako malim alatima. „Rekao je nešto što je savršeno – imam vremena na pretek”, priseća se Huang.

„To je najbolji savet za karijeru koji vam mogu dati“, kaže Huang. „Većinu vremena čekam da stvari dođu do mene. Retko jurim za stvarima.”

Reči baštovana i Huangovo tumačenje – takođe se mogu posmatrati kao referenca francuskog filozofa prosvetiteljstva Voltera, čija satirična novela i remek-delo „Candide“ nudi lekciju kako čovek mora da kultiviše sopstvenu baštu i nađe ispunjenje kroz produktivan rad. Vođa misli iz 18. veka verovatno bi imao nešto da kaže o 17. najbogatijoj osobi na svetu koja pokušava da oponaša njegovu filozofiju. „Udobnost bogatih zavisi od obilne ponude siromašnih“, rekao je jednom Volter.

Čak i ako tvrdi da ne juri za uspehom, izvršni direktor je uspeo mnogo toga dok je jahao na talasu uspeha veštačke inteligencije.

„Ova dva broja nikada nisu bila jedan pored drugog u istoriji kapitalizma“, tvitovao je izvršni direktor Box, Aaron Levie u vezi sa objavljenim prihodima kompanije i procentualnim rastom kategorije velikih centara podataka. Jensen Huang je izuzetno profitirao od dostignuća svoje kompanije, a njegovo bogatstvo je poraslo na 90 milijardi dolara u svetlu nedavnog skoka vrednosti akcija kompanije Nvidia, piše Yahoo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. В.и.к.т.о.р

    "The comfort of the rich depends upon an abundant supply of the poor" је испало „Udobnost bogatih zavisi od obilne ponude siromašnih“. Копи-пејст-Гугл новинарство...

    Гугл превод може бити тачан само ако претпоставимо да су сиромашни намерно сиромашни и да свесно раде за много мању накнаду како би остатак остао богаташима. Може и: "The more you buy - the more you save" (for me). 😁

    :unsure::unsure::unsure:...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi