Nvidia: Naredni talas veštačke inteligencije je fizički AI

Izvršni direktor NVIDIA-e, Jensen Huang, na Computexu 2024. najavio je revoluciju u industrijama putem fizičke AI. Platforma Omniverse omogućava simulaciju robota i optimizaciju fabrika pomoću digitalnih blizanaca, što ubrzava rast fizičke AI i autonomne tehnologije

Nvidia: Naredni talas veštačke inteligencije je fizički AI

Na Computexu 2024, izvršni direktor NVIDIA-e, Jensen Huang, govorio je s velikim entuzijazmom o tome kako će simulacija i robotika promeniti sve.

„Sledeći talas AI je ovde. Robotika, pokretana fizičkom AI, revolucioniraće industrije,“ rekao je Huang.

„Fizički AI su modeli koji mogu razumeti uputstva i autonomno izvoditi složene zadatke u stvarnom svetu,“ rekao je Huang, koji je izuzetno optimističan u pogledu do koje mere će roboti postati deo svake industrije.

„Sve će postati robotsko,“ rekao je. Huang veruje da će postojati čitav ekosistem robota, gde će sve fabrike orkestrirati robote, a ti roboti će graditi robotske proizvode. NVIDIA računa na Omniverse da to ostvari.

NVIDIA Omniverse, platforma dizajnirana za kolaboraciju i simulaciju u realnom vremenu 3D dizajna, čini osnovu za “digitalne blizance”, što je ključno za simulaciju. Digitalni blizanci su virtualne replike fizičkih objekata ili sistema gde se roboti mogu testirati da bi se prilagodili stvarnom svetu. Prikazujući širok spektar scenarija u kojima su roboti obučeni na NVIDIA-ovom Omniverse-u, Huang je govorio o tome kako kompanije grade robotska skladišta oko njega.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

U digitalnim blizancima, planeri fabrika optimizuju raspored podova i konfiguracije linija i postavljaju optimalne kamere za praćenje budućih operacija. Takođe nazvani „teretanom za robote“, Foxconn programeri obučavaju i testiraju NVIDIA ISAC AI aplikacije za robotsku percepciju i manipulaciju u Omniverse digitalnim blizancima.

Multimodalni LLM-ovi samo su ubrzali proces obuke robota. „Multimodalni LLM-ovi su proboji koji omogućavaju robotima da uče, percipiraju i razumeju svet oko sebe i planiraju svoje postupke,“ rekao je Huang. Kombinovanjem ove tehnike sa ljudskim demonstracijama, roboti mogu steći veštine potrebne za interakciju sa svetom koristeći grube i fine motoričke veštine.

Autonomija svuda

„Jednog dana, sve što se kreće će biti autonomno,“ rekao je Huang, “I najverovatnije biti pogonjeno NVIDIA-om”. Obučavanje robota da hvataju i rukovode predmetima je jedna stvar, ali autonomna navigacija okruženjima i izbegavanje prepreka ili opasnosti je druga sposobnost koju fizička AI uključuje.

Zanimljivo je da je Huang nedavno spomenuo da je „Tesla daleko ispred u samovozećim automobilima, ali će svaki automobil jednog dana imati autonomnu sposobnost.“

Prošle godine, NVIDIA i Foxconn su se udružili kako bi izgradili AI fabrike koje će pomoći u povećanju proizvodnje električnih vozila i autonomnih vozila. Takođe su se udružili sa glavnim proizvođačima elektronike Delta Electronics, Pegatron i Wistron.

Trka u robotici se nastavlja

Trka u robotici samo dobija na zamahu sa svim nedavnim napretcima. Velike tehnološke kompanije agresivno su ulagale u robotske kompanije tokom poslednjih nekoliko godina. Figure 01, humanoid koji je izgradila deep tech robotska kompanija Figure AI, podržavaju neki od najvećih igrača poput NVIDIA-e, Microsoft-a, Jeff Bezosa i drugih.

Slično tome, 1X Technologies, robotska kompanija koju podržava OpenAI, nedavno je predstavila svoje humanoide koji demonstriraju višestruke autonomne zadatke jedan za drugim. Sudeći prema svim ovim razvojnim događajima, talas ‘Fizičke AI’ već dolazi, piše Analyticsindiamag.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi