Nvidia CEO predviđa da će apsolutno svaki automobil podržavati autonomnu vožnju

Jensen Huang, CEO Nvidia-e, izjavio je da će svi automobili imati autonomne sposobnosti, kao i da je Tesla daleko ispred drugih. Otkrijte više o budućnosti autonomnih vozila

Nvidia CEO predviđa da će apsolutno svaki automobil podržavati autonomnu vožnju

CEO Nvidia-e predviđa autonomne sposobnosti za sve automobile, Tesla predvodi. Generalni direktor komapnije Nvidia, Jensen Huang, rekao je da će svaki automobil na putu imati mogućnost autonomne vožnje i otkrio koja kompanija je daleko ispred. U intervjuu za Yahoo Finance, Huang je istakao da Tesla prednjači u tehnologiji autonomne vožnje.

„Tesla je daleko ispred u samovozećim automobilima,“ rekao je Huang. „Jedna od revolucionarnih stvari kod verzije 12 Tesline potpune autonomne vožnje je što je to model koji uči u različitim aspektima. Uči gledanjem video zapisa (okružujući video), kako voziti od početne do krajnje tačke, i koristi generativnu AI da predviđa putanju i upravljanje vozilom. Tehnologija je zaista revolucionarna i ono što Tesla radi je neverovatno.“

Nvidia CEO veruje da će jednog dana “svaki automobil” imati neku vrstu autonomne sposobnosti.

Najnoviji Tesla-ov sistem potpune autonomne vožnje trenutno je u beta fazi i predstavljen je u besplatnim 30-dnevnim probama za nove vlasnike početkom godine. FSD je dostupan za 99 dolara mesečno, ili 8.000 dolara unapred. Tesla je prošlog meseca izvestila da FSD ima više od 1,3 milijarde kumulativno pređenih milja od kada je prvi put predstavljen u martu 2021. godine. FSD se smatra sistemom autonomije nivoa 2, koji zahteva ljudski nadzor.

Ipak, ovaj sistem je povučen i podvrgnut istragama vlade o njegovim mogućnostima. Nvidia je prijavila prihod od 329 miliona dolara iz automobilske industrije u prvom kvartalu, što je mali deo od 22,6 milijardi dolara u njenom data poslovanju. Finansijska direktorka Nvidia-e, Colette Kress, rekla je da očekuje da će automobilski sektor biti “najveći vertikalni segment unutar njihovog Data Center segmenta ove godine”. Većina prihoda kompanije iz Data Center segmenta dolazi od korisnika interneta.

„Ova tehnologija je vrlo slična tehnologiji velikih jezičkih modela, ali zahteva ogromne kapacitete za obuku,“ rekao je on, misleći na Tesla-in FSD sistem. „Razlog za to je što su tu video zapisi, brzina prenosa podataka za video, a količina podataka iz videa je veoma, veoma velika.“ Nvidia je saopštila da je pomogla kompaniji Tesla u proširenju FSD obuke kako bi se poboljšala sposobnost kompanije da obrađuje tu količinu podataka. Pored Tesla-e, klijenti Nvidia-e uključuju Mercedes, Jaguar Land Rover, Volvo i Hyundai.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Labello

    Dok ne poletimo, nista... :D

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi