Dell najavljuje Nvidia procesore za Windows AI računare već sledeće godine

U poslednje vreme su učestale razmene pohvalnih izjava na relaciji kompanija Nvidia i Dell, a poslednja se odnosi na informaciju da će Nvidia već sledeće godine će imati spreman Windows AI procesor

Dell najavljuje Nvidia procesore za Windows AI računare već sledeće godine

Kada su se prošle godine pojavile prve glasine o AMD i Nvidia planovima u vezi razvoja Arm procesora za prenosne računare, svi su imali određene sumnje u vezi sa takvim namerama s obzirom na trenuti fokus ovih kompanija u smeru proizvodnje AI akceleratora za velike centre podataka i njihovu server infrastrukturu.

Takođe oni sa malo boljim pamćenjem lako se mogu prisetiti ne tako davnog početka „Windows on ARM“ platforme i velikih napora koje je Nvidia ulagala u pravcu razvoja svojih Tegra procesora koji su bili pioniri na polju alternativnog Windows ARM operativnog sistema.

Međutim, nevidljiva rampa interesa je sprečila tadašnji napredak i uspeh nove platforme. Postavlja se pitanje zašto? Da li je Nvidia požurila ili zbog čega je taj isti koncept koji je tada zaustavljen, danas tako gromoglasno najavljen i u euforičnom stilu promovisan? Izgleda da je Nvidia tek sada dobila zeleno svetlo za proizvodnju PC procesora.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

No vratimo se sadašnjici. Majkl Del, izvršni direktor kompanije Dell, i Jensen Huang, izvršni direktor kompanije Nvidia, donekle su potvrdili prethodnu informaciju. Izgleda da će Nvidia predstaviti svoj procesor za ‘AI PC’ već tokom sledeće godine. Međutim, postoji kvaka.

Nvidia ima veliko iskustvo u dizajnu ARM procesora za PC

Kada je Bloomberg tokom zajedničkog intervjua pitao za poziciju kompanije Nvidia  u segmentu personalnih računara sa veštačkom inteligencijom, Majkl Del je rekao da se „vrati sa istim pitanjem sledeće godine“, dok je Jensen Huang odgovorio „tačno“. Takvi odgovori bi se mogli protumačiti kao potvrda ranijih Nvidia planova da se sa sopstveno dizajniranim procesorima na bazi Arm arhitekture, praktično vrati u velikom stilu na „Windows-on-Arm“ AI PC tržište. Iako ovo tržište nije unosno kao server AI „cloud“ infrastruktura i uz prilično jaku konkurenciju, sa oko 280 miliona prodatih računara svake godine, ovo tržište je teško ignorisati.

Na kraju krajeva, Nvidia ima sve što je potrebno da napravi vrhunski procesora za prenosne PC računare, baziran na Arm jezgrima opšte namene, GeForce grafičkim jezgrima i Tensor AI koprocesorima. Zapravo, Nvidia bi mogla ozbiljno da uzdrma poredak na ovom delu tržišta obzirom na iskustvo koje raspolaže i veoma moćnom tehnologijom koju razvija već duže vremena. Konkurencija bi trebala itekako da pripazi na Nvidia procesore.

Sa SoC čipovima namenjenim računarima, Nvidia bi mogla da se bavi i drugim srodnim tržištima, kao što su gejming konzole i drugi visoko-integrisani uređaji kojima je potrebna AI asistencija.

Nvidia je vodeća sila na razvoju AI akceleratora

Govoreći o Nvidia AI mogućnostima, treba napomenuti činjenicu da čak i u ovom trenutku veliki broj aplikacija koje koriste prednosti funkcija veštačke inteligencije, mogu ozbiljno ubrzati  pomoću Nvidia GeForce RTX grafičkih procesora. Sa ove tačke gledišta, Nvidia je već omogućila AI iskustvo na desetinama miliona računara koji sadrže najnoviju GeForce RTX 30 i 40 seriju grafičkih procesora.

„Svi naši GeForce grafički procesori imaju identična Tensor jezgra koja pokreću H100 akceleratore u cloud infrastrukturi “, rekao je Huang. „Svaki od naših GPU-a koristi veštačku inteligenciju za rad. AI će transformisati gejming. Svi karakteri u igrama će zapravo biti roboti za ćaskanje (neka vrsta mikro LLM modela). Stvaranje virtuelnih svetova će biti mnogo lakše.“

Treba napomenuti da Nvidia još uvek nije zvanično potvrdila svoj povratak na tržište Windows AI računara sa sopstveno dizajniranim procesorima. Na kraju krajeva, kompanija bi se mogla da  licencira svoju tehnologiju drugim kompanijama, što bi smanjilo rizike i povećalo profitne marže, ali i dalje osiguralo da Nvidia dobije svoj deo tržišnog kolača, prenosi Tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi