Samsung ipak neće moći tako lako da zameni Google pretragu na svojim telefonima

Samsung ipak ne može da zameni Google sa Microsoft Bing, kao podrazumevanim pretraživačem na svojim telefonima, barem ne na tržištima kao što je SAD

Samsung ipak neće moći tako lako da zameni Google pretragu na svojim telefonima

Akcije kompanije Alphabet su u ponedeljak pale za čak 4% nakon vesti da bi Microsoft Bing pretraživač, koji je skoro dobio pomoć u vidu veštačke inteligencije, mogao da zameni Google kao podrazumevani endžin za pretragu na Samsung uređajima. Međutim, čini se da je nervoza na tržištu pomalo neopravdana, jer kako stvari trenutno stoje, Samsung ne može tako lako da izbaci Google, barem ne na tržištima kao što je SAD.

Kako je istakao Andreas Prošovski na Twitteru, svi Android OEM-ovi, uključujući Samsung, moraju da potpišu Ugovor o distribuciji mobilnih aplikacija (MADA) ako žele da imaju Google Play prodavnicu i druge Google aplikacije na svojim telefonima. Ovaj sporazum ima specifična pravila koje OEM-ovi moraju da poštuju. Jedno od tih pravila zahteva od proizvođača Android telefona da Google pretraga bude podrazumevani pretraživač, prenosi Android Authority.

Sitna slova

Međutim, MADA pravila nisu svuda ista. Na primer, Google je promenio MADA pravila u Evropi još 2018. godine nakon što je dobio kaznu od 4,3 milijardi evra zbog monopolskog ponašanja. Gigant je tada izdvojio Google pretragu i Chrome iz potrebnog paketa Google aplikacija za OEM proizvođače koji prodaju Android telefone u Evropi.

Slično tome, Indija primenjuje sopstvenu verziju sporazuma, pri čemu bi jedina Google aplikacija koja treba da bude unapred instalirana bila Google Play prodavnica. Korisnici u Indiji će sami moći da izaberu podrazumevani pretraživač.

Dakle, čak i ako Samsung ne može da se prebaci na Bing kao podrazumevani pretraživač na svojim telefonima svuda u svetu, pretnja Google dominaciji u pretrazi i dalje postoji. Google bi bukvalno morao da plati Android proizvođačima da zadrže Google pretragu u zemljama koje imaju sopstvene verzije MADA sporazuma.

Na ovim mestima, Samsung i drugi proizvođači Android telefona mogu lako da stave Bing kao opcioni podrazumevani pretraživač, a da čak i ne navedu Google kao jedan od izbora.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi