Bing bi mogao da zameni Google pretragu na Samsung uređajima

Google pretraga na Samsung uređajima ovom gigantu donosi 3 milijarde USD godišnje, a ta zarada je sada ugrožena Bing pretraživačem sa veštačkom inteligencijom

Bing bi mogao da zameni Google pretragu na Samsung uređajima

Bing pretraživač kompanije Microsoft koji je skoro dobio pomoć u vidu veštačke inteligencije uskoro bi mogao da zameni Google kao podrazumevani endžin za pretragu na Samsung uređajima, piše u svom izveštaju Bloomberg.

Vodeći proizvođač pametnih telefona, razmatra mogućnost promene podrazumevanog pretraživača, dovodeći u opasnost otprilike 3 milijarde dolara godišnjeg prihoda za Google, navodi se u izveštaju. Bing se pojavio kao ozbiljna pretnja Google dominaciji u pretragama poslednjih meseci kada je u pretragu ubačen četbot koji se oslanja na veštačku inteligenciju kompanije OpenAI, i koji pruža odgovore slične onima koje daje ChatGPT.

Prema podacima IDC-ja, Samsung je 2022. isporučio 261 milion pametnih telefona, a svi koriste Google Android softver. Microsoft i Google su dugogodišnji partneri korejske kompanije, a njeni uređaji dolaze sa unapred instaliranom bibliotekom aplikacija i usluga obe firme, kao što su OneDrive i Google Maps. Pregovori su još uvek u toku i Samsung bi mogao da odluči da zadrži Google kao svog podrazumevanog provajdera, navodi se u izveštaju, ali promena nije isključena.

Google aktivno radi na nekoliko projekata za ažuriranje i obnavljanje svojih usluga pretrage kako bi izbegao gubitak tržišnog udela. To uključuje dodavanje funkcija veštačke inteligencije u postojeće ponude, u okviru projekta pod nazivom Magi, na kome radi više od 160 ljudi.

Lara Levin, portparol kompanije Google je rekla u izjavi da je Google “uzbuđen zbog uvođenja novih funkcija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u pretragu i uskoro će podeliti više detalja.”

Google ima velike ugovore sa kompanijama kao što su Samsung i Apple. Tako Apple godišnje donosi oko 20 milijardi dolara prihoda, omogućavajući da Google ima dominantan tržišni udeo na mobilnim uređajima u SAD i velikom delu ostatka sveta.

Takozvani Veliki jezički modeli, kao što je onaj koji podržava ChatGPT i funkcionalnost četbota u Microsoft Bing pretraživaču, nisu novi za Google. Kompanija je koristila ove modele da bi predvidela nameru upita korisnika, rekao je Google CBO na pozivu kompanije o zaradama u četvrtom kvartalu u februaru. Google takođe uvodi Bard, sopstvenog četbota, iako je njegovo uvođenje povezano sa nizom kontroverzi, pa ova kompanija to sada čini veoma opreznim tempom.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. NevisStarShine

    Sad kad 3rd party store procveta od novog iOS-a.. Google-u se crno piše!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi