Samsung je zvanično izgubio krunu vodećeg na tržištu savitljivih telefona

Samsung je od početka bio lider u ovom segmentu, ali sada je zvanično izgubio tu poziciju kako konkurencija postaje sve jača

Samsung je zvanično izgubio krunu vodećeg na tržištu savitljivih telefona

Savitljivi telefoni su i dalje relativno nov koncept, ali su se značajno poboljšali tokom nekoliko godina koliko su prisutni na tržištu. Samsung je od početka bio lider u ovom segmentu, ali sada je zvanično izgubio tu poziciju kako konkurencija postaje sve jača, a Galaxy savitljivi telefoni stagniraju u pogledu novih modela i unapređenih karakteristika.

Godinama je Samsung bio dominantan igrač na tržištu telefona sa preklopnim ekranima. To je uglavnom bilo zato što su Galaxy savitljivi telefoni gotovo sami dominirali na ovom delu tržišta, dok su druge marke dosta zaostajale sa novom tehnologijom. Do prvog kvartala 2023. godine, Samsung je držao skoro 60% globalnog tržišta savitljivih telefona, dok je njegov najbliži konkurent, Huawei, imao samo 14%.

Samsung više nije lider na tržištu telefona sa savitljivim ekranima

Sada su se stvari drastično promenile.

Novi izveštaj Counterpoint Research-a otkriva da je Samsung pao na samo 23% udela globalnog tržišta savitljivih telefona, dok je Huawei postao novi lider sa 35% ukupnih isporuka. To se desilo u međuvremenu dok je tržište savitljivih telefona kao celina poraslo za skoro 50%.

Druga dva velika igrača su Motorola sa 11% i Honor sa 12% udela. Obe marke su doživele ogroman rast tokom 2023. godine, verovatno zahvaljujući uređajima kao što su Razr+ i Magic V2, koji su bili atraktivni savitljivi telefoni svaki na svoj način.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Sve ovo se događa dok je prošlogodišnji Galaxy portfolio savitljivih telefona, Fold 5 i Flip 5, doneo prilično mala unapređenja u odnosu na svoje prethodnike. Osim mnogo većeg spoljnog ekrana na Flip 5, Samsung nije mnogo unapredio hardver niti softver na svojim savitljivim uređajima. U međuvremenu, konkurenti kao što su Motorola, Honor, Google i Oppo/OnePlus su značajnije poboljšali hardver, softver i kamere na način na koji Samsung nije uradio.

Takođe je zanimljivo da su preklapajući telefoni, kao što su modeli: Galaxy Z Fold 5, Pixel Fold i OnePlus Open, sada najpopularniji oblik telefona sa ekranima koji se mogu savijati u stilu knjige. Čak 55% uređaja isporučenih u prvom kvartalu 2024. godine bili su uređaji koji preklapaju ekran na ovaj način, dok su  oni “školjkastog“ oblika, poput Galaxy Z Flip 5 i Motorola Razr+ činili preostali deo, prenosi 9to5Google.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. DexterMorgan

    Izgleda da strategija da se izbaci sto manje svake godine, a naplati sto vise ne funkcionise zadnjih godina.

  2. Zato će vjerovatno ove godine Z Fold 6 da bude sa većim unapređenjima.
    Jednostavno će to biti dobro za nas korisnike.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi