Samsung pametni telefoni drže prvo mesto u tržišnom udelu u 42 zemlje u 2023. u poređenju sa 46 u 2022.

Samsung pametni telefoni, odsek kompanije Samsung Electronics, suočio se s intenzivnom trkom sa konkurencijom širom sveta u 2023.

Samsung pametni telefoni drže prvo mesto u tržišnom udelu u 42 zemlje u 2023. u poređenju sa 46 u 2022.

Samsung pametni telefoni, odsek kompanije Samsung Electronics, suočio se s intenzivnom trkom sa konkurencijom širom sveta u 2023. Procenjuje se da će doći do smanjenja broja zemalja gde zadržava vodeći tržišni udeo u poređenju sa 2022. godinom. Uprkos tome, preuzeli su prvo mesto u velikim zemljama poput Indije i Malezije.

Pozivajući se na podatke iz istraživanja kompanije Counterpoint, Digitimes je ukazao da će prema procenama, među 74 ispitane zemlje, Samsung pametni telefoni zadržati vodeći tržišni udeo u 42 zemlje 2023. godine, što je manje u odnosu na 46 u 2022.

U 2023. se očekuje da će Samsung prepustiti svoje mesto vodećeg u tržišnom udelu u šest zemalja: Filipinima, Alžiru, Kuvajtu, Gani, Bugarskoj i Venecueli. Naročito su Filipini jedno od ključnih tržišta za Samsung i dugo vremena je upravo tu ljubomorno čuvao prvo mesto. Međutim, popularnost modela C55 kineskog proizvođača Realme, koji je objavljen u prvoj polovini 2023, suzbio je tržište Samsunga. To potencijalno može dovesti do toga da Apple na tom tržištu zauzme prvo mesto po tržišnom učešću.

Svojim iPhone 14 Pro serijalom, Apple doživljava kontinuirani rast u zemljama Zalivske saradnje (GCC) i očekuje se da će do kraja ove godine obezbediti prvo mesto na tržištu Kuvajta. Kineski proizvođač Transsion je aktivan u Africi veći vremenski period. Njegova podružnica brend Tecno nastavlja širenje tržišnog udela u Alžiru i ima nameru da zameni Samsung.

Međutim, Samsung je takođe povratio vodeći tržišni udeo u još dve zemlje. Konkretno, Samsung je uspešno povratio prvo mesto na ogromnom indijskom tržištu, zamenjujući Xiaomi. Taj uspeh je postignut kroz raznovrsnu strategiju, koja uključuje Galaxy A seriju, Galaxy F seriju lansiranu u saradnji s lokalnim distributerom Flipkart, Galaxy M seriju lansiranu sa Amazonom, kao i povećanu popularnost premijum modela kao što su Galaxy S i Galaxy Z serije.

Samsung pametni telefoni dodali su i Galaxy S23 FE u svoj portfolio

Izvori iz industrije ukazali su da iako je indijsko tržište tradicionalno bilo usmereno na pametne telefone srednje i niske klase, poslednjih godina postoji povećan fokus na visokokvalitetne telefone, što je pomoglo Samsungu da obezbedi obim isporuke i profitabilnost. Samsung je čak predstavio i model Galaxy S23 FE početkom oktobra 2023. godine, u nadi da će njihov novi proizvod uskoro doneti dobre prodajne rezultate.

Dodatno, globalno tržište pametnih telefona, koje je bilo u usporenom rastu poslednje dve godine, počinje pokazivati znakove oporavka. U oktobru 2023. godine, globalna prodaja pametnih telefona zabeležila je porast od 5% u odnosu na prethodnu godinu, prvi put od juna 2021. godine.

Glavni zamah dolazi iz rastućih tržišta poput Bliskog istoka, Afrike i Indije, kao i povratka Huaweija na kinesko tržište. Oporavak tržišta je relativno sporiji u regionima s većim stepenom penetracije pametnih telefona – Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Counterpoint Research dodatno predviđa da će tržište pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2023. godine doživeti godišnji rast i nastaviti oporavak u budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi