Sony i Microsoft potpisali obavezujući ugovor: Call of Duty ostaje na PlayStation konzolama

Kako se bliži finalizacija akvizicije kompanije Activision Blizzard, Microsoft je potpisao obavezujući ugovor da Call of Duty ostaje na PlayStation konzolama

Sony i Microsoft potpisali obavezujući ugovor: Call of Duty ostaje na PlayStation konzolama

Sony i Microsoft su potpisali ugovor koji se tiče Call of Duty franšize, koja će se zadržati na PlayStation konzolama i nakon predložene akvizicije kompanije Activision Blizzard. Izvršni direktor Microsoft Gaming-a Fil Spenser kaže da su Sony i Microsoft potpisali obavezujući sporazum da Call of Duty ostaje na PlayStation konzolama. Ono što nije jasno je da li je ovo 10-godišnji ugovor, kao što su potpisali Microsoft i Nintendo i da li on sadrži još neke interesantne detalje.

Ovim se završava bitka između kompanija koja je vođena i privatno i javno tokom protekle godine nakon što je Microsoft najavio svoju predloženu akviziciju kompanije Activision Blizzard u januaru 2022. godine, piše Bloomberg.

Dogovor bi mogao biti sličan desetogodišnjem sporazumu između kompanija Microsoft i Nintendo, kao i raznim drugim sporazumima koje je Microsoft sklopio sa platformama za cloud igre, kako bi proširio Call of Duty dostupnost.

Sony se opirao potpisivanju Call of Duty ugovora sa Microsoft-om nakon što je kompanija prvi put ponudila 10-godišnji ugovor u decembru 2022. Umesto toga, u podnescima regulatorima, Sony je više puta tvrdio da se plaši da bi Microsoft mogao da učini Call of Duty ekskluzivom za Xbox ili čak sabotirati PlayStation verzije igre.

Međutim, tokom saslušanja FTC protiv kompanije Microsoft, imali smo prilike da čujemo e-mail od šefa PlayStation-a, u kojem piše da on zapravo nije zabrinut zbog ekskluzivnosti Call of Duty franšize i da je “prilično siguran da ćemo nastaviti da gledamo Call of Duty na PlayStation-u još mnogo godina.”

Ovaj dogovor je postignut nakon 18 meseci diskusija i kontraponuda između predstavnika dva velika giganta: kompanija Microsoft i Sony o budućnosti Activision sadržaja na PlayStation platformi.

Microsoft je uvek tvrdio da će Call of Duty ostati na PlayStation konzolama, tvrdeći da nema finansijskog smisla povlačiti igru sa Sony konzola. Šef Xbox konzola Spenser je pokušao da reši spor u novembru pre nego što se pojavio na sudu prošlog meseca i ponovio, pod zakletvom, da će Call of Duty ostati na PlayStation 5.

Problem u UK još nije rešen

Sve oči su sada uprte u regulatorno telo u Velikoj Britaniji (CMA), nakon što je Microsoft akvizicija blokirana tamo početkom ove godine. I CMA i Microsoft su se ranije ove nedelje složili da pauziraju svoje pravne bitke kako bi pregovarali o tome kako bi se transakcija mogla modifikovati kako bi se rešila zabrinutost CMA u vezi sa cloud igrama. CMA je takođe upozorio ranije ove nedelje da bi predlozi kompanije Microsoft mogli “dovesti do nove istrage o spajanju” i da su razgovori još u ranoj fazi.

Uprkos tome, CMA je nastavio da izdaje obaveštenje o produženju sveukupne istrage o poslu, pomerajući datum za konačnu odluku sa 18. jula na 29. avgust. Microsoft se nada da će zatvoriti svoj ugovor sa Activision Blizzard do 18. jula, ali je moguće da ćemo videti malo odlaganje do kraja kako bi se omogućilo rešavanje sporne situacije u Velikoj Britaniji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi