Sony investira u Raspberry Pi i daje pristup AI čipovima

Popularni Raspberry Pi mini računari bi uskoro mogli dobiti i AI mogućnosti zahvaljujući tehnologijama i investiciji kompanije Sony.

Sony investira u Raspberry Pi i daje pristup AI čipovima

Kompanija koja stoji iza popularnih Raspberry Pi modularnih mini računara dobila je svežu investiciju od poluprovodničke divizije kompanije Sony. Cilj postignutog dogovora je unapređenje mogućnosti u pogledu veštačke inteligencije. Kako prenosi CNBC, Sony Semiconductor Solutions, pridružnica Sony korporacije je uložila novac u Raspberry Pi Ltd, a konkretna suma nije objavljena.

Eben Upton, suosnivač i CEO osnovao je Raspberry Pi 2012. godine sa ciljem da računarstvo učini prijemčivijim mladim ljudima. Minijaturni računari veličine kreditne kartice su postali pravi hit u edukaciji i među hobistima i korišćeni su za raznovrsne projekte, od zamene za klasičan računar za manje zahtevne primene do kontrole senzora u atmosferskim balonima i malih radio kontrolisanih podmornica.

Raspberry Pi je u međuvremenu postao zanimljiv i enterprise sektoru, pa čak 70% trenutnih prihoda kompanije dolazi od poslovnih korisnika koji njihove proizvode primenjuju u komercijalnim uređajima.

Postignuti dogovor proširuje postojeću proizvodnu saradnju između Sony i Raspberry Pi. Novo partnerstvo, zajedno sa investicijom će Raspberry Pi korisnicima i developerima pružiti pristup Sony Aitrios platformi, omogućujući razvoj rešenja koja koriste vizuelno prepoznavanje putem AI kamera opremljenih Sony IMX500 senzorima.

Upton je istakao da će ovo pomoći deci da razumeju računare onakve kakvi su oni danas, a ne kakvi su bili pre nekoliko decenija. “Iako je Raspberry Pi imao bitnu edukativnu ulogu, postali smo svesni da nije 1980. i da nema poente praviti brže verzije računara iz prošlih vremena. Korisnici su već eksperimentisali sa upotrebom Raspberry Pi proizvoda u svrhe mašinskog učenja, ali će partnerstvo sa Sony omogućiti da se u tom domenu postigne više”, rekao je on.

Ovo dolazi u vremenu ogromne pomame za veštačkom inteligencijom, ali i oprezom koji je prati. Elon Musk i nekoliko tehnoloških lidera su nedavno zatražili moratorijum od šest meseci na razvoj novih AI rešenja naprednijih od GPT-4, a Italija je otišla korak dalje i potpuno zabranila upotrebu servisa, navodeći kao razlog zabrinutost za privatnost.

“Iako su GPT-4 i drugi jezički modeli poput Google Bard impresivni, zabrinutost da će AI dostići ljudsku inteligenciju je malo prenaduvana. Naivno je reći da je GPT-3 bio dobar, GPT-4 još dosta bolji, a da će GPT-8 biti samosvesni AI. To nije zaključak koji treba izvesti”, rekao je Upton.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi