Stiže Snapdragon 8 Gen 3, Apple A17 Bionic u problemu

Očekuje se da će Qualcomm predstaviti svoj Snapdragon 8 Gen 3 čipset u Q3 2023. godine, a da će performanse biti 50% bolje od Snapdragon 8 Gen 2

Stiže Snapdragon 8 Gen 3, Apple A17 Bionic u problemu

Očekuje se da će Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3, treća generacija najjače Snapdragon platforme, biti zvanično objavljen najranije krajem trećeg kvartala ove godine. Uz uspeh prethodnika – Snapdragon 8+ Gen 1 i Snapdragon 8 Gen 2, postoji mnogo očekivanja oko nove verzije i boljih performansi koje će doneti.

Od GPU se očekuje najveći napredak

Jedna od glavnih prednosti Snapdragon 8 Gen 3 platforme je novi GPU, za koji se priča da je 50% moćniji od aktuelne Snapdragon 8 Gen 2 platforme. Ovo znači da bi bolje performanse još više produbile jaz između grafičke snage Snapdragon i Apple Bionic porodice čipsetova. Da podsetimo, očekuje se da će Apple u iPhone 15 generaciji da predstavi A17 Bionic čipset, koji se pravi u novom TSMC 3 nm proizvodnom procesu i od kojeg se svakako očekuju bolje CPU performanse.

Prema novim informacijama Snapdragon 8 Gen 3 GPU će biti poboljšana verzije otrovno brze Adreno 740 grafike i zvaće se Adreno 750, sa frekvencijom od oko 770 MHz do 1 GHz, u zavisnosti od opterećenja, piše SparrowsNews.

Novine koje bi Adreno 750 GPU mogao da donese na Snapdragon 8 Gen 3 platformu se ogledaju pre svega u performansama, ali i manjoj potrošnji, kao i boljem strimovanju video snimaka.

Osim GPU-a, Snapdragon 8 Gen 3 platforma najavljuje inovativnu arhitekturu procesora, sa 8 jezgara u 1 + 2 + 3 + 2 rasporedu. Za CPU se kaže da je u pitanju prvi dizajn čiste 64-bitne arhitekture, što bi ga učinilo veoma efikasnim i moćnim.

Sve u svemu, očekuje se da će Snapdragon 8 Gen 3 biti veoma napredna i inovativna platforma. Sa svojim unapređenim GPU-om i efikasnom CPU arhitekturom, bolje performanse su garantovane, samo je pitanje šta sve Apple sprema i da li su im GPU performanse koje ostvaruju Qualcomm čipsetovi trn u oku koji bi želeli što pre da izvade.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi