Prvi rezultati Apple A17 procesora van domašaja Android konkurencije

Najnoviji Apple A17 Bionic procesor koji će biti ugrađivan u predstojećoj seriji iPhone 15 mobilnih telefona, pokazuje izrazito dobre performanse.

Prvi rezultati Apple A17 procesora van domašaja Android konkurencije

Preliminarni izveštaji i prvi rezultati merenja performansi pokazuju osetna unapređenja u odnosu na konkurentska Android rešenja. Prema izveštajima koja stižu iz lanca snadbevanja kompanije, Apple A17 procesor će biti proizveden pomoću TSMC 3nm tehnologije. TSMC je u međuvremenu objavio da će započeti masovnu proizvodnju 3nm čipova, kasnije tokom ove godine. Prema rečima razvojno-istraživačkog odeljenja kompanije TSMC rezultati poboljšanog 3nm procesa su bolji od očekivanih. To u praksi znači veći proizvodni kapacitet, manji škart i bolju energetsku efikasnost.

U eri 3nm tehnologije, ovi procesori će naći svoju punu primenu u oblasti mobilnih telefona i aplikacija koje zahtevaju visoke performanse (HPC). Nekoliko nezavisnih izveštaja je potvrdilo informaciju da će Apple biti prvi brend koji će koristiti TSMC N3E čipove i to u vidu A17 Bionic čipseta.

Apple A17 Bionic je brz koliko i M-serija

Pošto će A17 Bionic biti praktično prvi čip izrađen 3nm procesom, biće ujedno i prvi čipset koji će moći na iskoristi prednosti savremenog proizvodnog procesa, a što će mu doneti nesumnjivu prednost u performansama prilikom poređenja sa glavnim konkurentima. Specifikacije A17 čipseta će biti značajno poboljšane primenom TSMC N3E tehnologije. To će svakako biti jedan od glavnih faktora koji će motivisati korisnike da svoje postojeće, zamene telefonima sa boljim karakteristikama novog procesora.

Osim toga, Apple ima vremensku prednost u vidu ekskluzivne upotrebe 3nm čipova kao prvi proizvođač telefona i mobilnih uređaja koji će ih imati na raspolaganju. Konkurencija poput kompanije Qualcomm još uvek nije uspela da prilagodi ovu tehnologiju arhitekturi svojih čipova, u najmanju ruku ne kao što je to uspešno učinio Apple, prenosi Gizchina.  

A17 Bionic ne samo da je bolji u pogledu efikasnog iskorišćenja energije, već ostvaruje i bolje performanse u radu. Tako ukazuju javno objavljeni prvi preliminarni rezultati. U izveštajima koji prikazuju postignute rezultate prvih prototip čipova tzv inženjerskih primeraka koji služe za testiranje, A17 Bionic je ostvario rezultat od 3986 poena u delu testova koji mere brzinu rada pojedinačnog jezgra. U “multi-core” testovima, ovaj čipset je postigao 8841 poen, što ga je praktično izjednačilo sa rezultatom ostvarenom na MacBook laptop računaru.

Podsećamo vas da je iPhone 14 i njegov A16 Bionic na istim testovima postigao 2504, odnosno 6314 poena. Ovi rezultati navode na zaključak kako su performanse pojedinačnoj jezgra A17 Bionic modela poboljšane za 59.2% i 40% u testovima kada su angažovana sva procesorska jezgra u odnosu na prethodni model. U pitanju su zančajno bolje performanse. Ovolika razlika je potpuno neočekivana i iznenađenje čak i za najveće Apple optimiste.

Apple A17 neuhvatljiv za Android

Ukoliko ovako ostane to će svakako pogurati prodaju i popularnost novih iPhone modela tako da je pretpostavka kako će Apple brzo iskoristiti 3nm TSMC kapacitete pa se strahuje da će ostali proizvođači ostati kratkih rukava. Takav scenario stavlja Android konkurenciju u prilično nezavidnu situaciju.

U tom slučaju iPhone 15 Pro bi praktično mogao biti jedini telefon koji će koristiti 3nm čipset do kraja godine i to bi mogao biti njegov ključni adut u tržišnom pohodu. Mišljenja su nepodeljena da bi u tom slučaju Apple ispao mnogo mudriji od konkurencije.

Posebno je to važno u svetlu prethodnih modela i iPhone 14 generacije koja nije naišla na dobar prijem kod korisnika, a koji su u najmanju ruku razočarani performansama A16 procesora u ondosu na A15 prethodnika. Predstojeći A17 Bionic bi u značajnoj meri popravio situaciju i ukoliko napredak u performansama nove generacije budu onolike koliko pokazuju ovi preliminarni rezultati, to bi svakako dalo povoda Apple korisnicima da u masovnom broju pređu na nove i zamene svoje starije iPhone telefone.  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi