TSMC 3 nm fabrika u Arizoni suočava se sa zastojima usred globalne nestašice čipova i igara oko SAD subvencija

Novi zastoj u izgradnji TSMC fabrike 3 nm čipova u Arizoni se pripisuje kombinaciji faktora, uključujući nedostatak očekivanih subvencija SAD

TSMC 3 nm fabrika u Arizoni suočava se sa zastojima usred globalne nestašice čipova i igara oko SAD subvencija

Kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) objavila je jednogodišnje kašnjenje u izgradnji svoje visoko očekivane fabrike za proizvodnju 3 nm poluprovodnika u Arizoni. Zastoj se pripisuje kombinaciji faktora, uključujući nedostatak očekivanih subvencija od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država i promene u globalnoj dinamici potražnje.

Prvobitno planirana da započne operacije 2024. godine, TSMC-ova fabrika u Arizoni sada će imati odložen rok, pomerajući datum početka proizvodnje do 2025. godine. Ovaj zastoj dolazi u kritičnom trenutku kada se poluprovodnička industrija bori sa ozbiljnom globalnom nestašicom čipova, što utiče na različite sektore, od automobilske do potrošačke elektronike, javlja Tom’s Hardware.

Glavni razlog koji je TSMC naveo za odlaganje jeste nedostatak očekivanih subvencija od strane vlade SAD-a. Ova odluka proizlazi iz šireg konteksta inicijativa vlade Sjedinjenih Američkih Država da ojača domaće kapacitete za proizvodnju poluprovodnika i smanji zavisnost od strane proizvodnje. Međutim, paket subvencija suočavao se sa zakašnjenjima u procesu odobravanja, doprinoseći odluci TSMC-a da odloži rok izgradnje fabrike u Arizoni.

Kao odgovor na izazove s kojima se suočava poluprovodnička industrija, vlada SAD-a nedavno je najavila značajna ulaganja u vidu milijardi dolara subvencija za proizvodnju naprednih čipova.

Ovaj potez ima za cilj ubrzanje razvoja i proizvodnje najsavremenijih tehnologija poluprovodnika unutar Sjedinjenih Američkih Država, podsticanje inovacija i suočavanje sa aktuelnom globalnom nestašicom čipova.

Novi paket subvencija, predstavljen 27. januara 2024. godine, naglašava predanost vlade SAD-a jačanju svoje poluprovodničke industrije, piše Reuters. Očekuje se da će finansijska podrška podstaknuti kompanije poput TSMC-a da ubrzaju svoje projekte infrastrukture proizvodnje na američkom tlu, doprinoseći otpornijem i samoodrživijem lancu snabdevanja poluprovodnicima.

Uprkos ovim izazovima, TSMC ostaje ključni igrač na globalnom tržištu poluprovodnika, a fabrika u Arizoni imaće ključnu ulogu u zadovoljavanju rastuće potražnje za naprednim čipovima. Odgađanje izgradnje podseća na složene izazove s kojima se suočavaju proizvođači poluprovodnika, od geopolitičkih razmatranja do ekonomskih podsticaja.

Zaključno, jednogodišnje kašnjenje TSMC-ove 3 nm fabrike u Arizoni ističe kompleksnu međuigru globalnih ekonomskih faktora, subvencija vlada i hitne potrebe za naprednom proizvodnjom poluprovodnika. Dok vlada SAD ulaže milijarde dolara u poluprovodničku industriju, nada je da će takve inicijative ne samo rešiti trenutne izazove, već i ojačati poziciju te države na sve konkurentnijem i strateški važnom tržištu poluprovodnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi