TSMC može da profitira od oporavka sektora čipova u 2024. posle klimave 2023. godine

Mediji prenose da tajvanska, jedna od najpoznatijih fabrika čipova na svetu TSMC može da profitira od oporavka ove industrije u 2024, posle klimave 2023. godine

TSMC može da profitira od oporavka sektora čipova u 2024. posle klimave 2023. godine

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), najveći svetski proizvođač čipova po ugovoru, u novoj godini mogao bi da reši pojedine organizacione i finansijske probleme sa kojima se susreo tokom prošle godine. Investiciona banka Morgan Stanley objavila je novi izveštaj koji se bavi ovom fabrikom koji tvrdi da TSMC može da profitira u 2024. godini, prenosi tajvanski portal UDN.

Industrijska težnja ka smanjenju veličine poluprovodničkih karakteristika do tehnološki izvodljive granice ograničila je mogućnosti proizvodnje čipova na skupe mašine visokog kvaliteta koje su retke. Ovi alati, poznatiji kao EUV mašine, odnosno tehnologija ekstremno ultraljubičaste litografije, ključne su za TSMC kako bi u budućnosti mogao da osvoji veći deo tržišta.

Investiciona banka predviđa da će osnovni i najbolji scenario postaviti cene TSMC akcija na 680, odnosno 880 novih tajvanskih dolara, što je oko 20, odnosno 25 evra u konverziji. Isti izveštaj od pre godinu dana, postavili su doduše TSMC na malo optimističniju poziciju sa osnovnim ciljnim cenama akcija od 700 i 800 tajvanskih dolara.

Međutim, s obzirom na to da je TSMC tokom prethodne godine imao problema uzrokovanih zastankom industrije još u vreme pandemije koronavirusa, ciljna cena akcija u osnovnom slučaju ove godine je smanjena za 2,6 posto, ali je najbolji scenario povećao predviđenu cenu akcija za značajnih 10 posto.

Prošle godine banka je istakla da bi TSMC mogao da ima koristi od nekoliko pozitivnih trendova kako bi ubrzao svoju vrednost do ciljne cene akcije od 800 novih tajvanskih dolara. To uključuje ubrzanu migraciju korisnika na 3 nm tehnologiju, razvoj EUV mašina, i izlazak kompanija Intel ili Samsung iz proizvodnje vodećih čipova, te rast trendova kao što je veštačka inteligencija.

Razlozi za ažurirane cene akcije od ove godine, takođe se poklapaju sa onima koje je Morgan Stanley naveo u prošlogodišnjem izveštaju. Međutim, portal UDN dodaje da bi TSMC možda bio nesposoban da održi bruto maržu od 53 procenta tokom 2024. Bruto marža firme je novac koji joj u stvari ostaje za upravljanje troškovima, nakon što se direktni troškovi proizvodnje oduzmu od prihoda.

Tako bi neki faktori u ovogodišnjem izveštaju u stvari mogli da dovedu do promašaja ovih granica, a oni uključuju jačanje tajvanskog dolara i izazove u vezi sa opremom za proizvodnju čipopva. Dok je tokom 2022. pao na gotovo višedecenijske minimume, tajvanski dolar se znatno ojačao u odnosu na američki dolar. Za TSMC to znači da zarađuje manje prihoda u tajvanskim dolarima i da može da štedi prilikom plaćanja u devizama.

Morgan Stanley je poslednji put smanjio ciljnu cenu akcija TSMC na 688 tajvanskih dolara i ponovio istu ciljnu cenu i ocenu „prekomernom težinom“ u decembru 2023. godine. Smanjenje cene akcija pratila je prognoza bruto marže od 49,5 procenta, a snaga TSMC-a na tajvanskoj berzi dovela je do pada Taiex berze nakon izveštaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi