Velika imena napuštaju Apple, da li je Tim Cook sledeći na redu?

Ova godina je bila prilično neobična za Apple: od nezgrapnog lansiranja iPhone 16 do brojnih nepotpunih ili potpuno neispravnih softverskih ažuriranja. Ali, da li je vreme da se napusti kompanija? Neki misle da jeste

Velika imena napuštaju Apple, da li je Tim Cook sledeći na redu?

Pre nekoliko dana, glavna direktorka za ljudske resurse u kompaniji Apple, Kerol Surface, napustila je kompaniju nakon manje od dve godine rada. Ovo nije bila nebitna uloga: pozicija je kreirana posebno za nju, a Surface je direktno izveštavala Timu Cooku. Pomogla je Apple-u da razdvoji maloprodajnu diviziju od HR operacija. Prema izveštajima, kompanija je odlučila da ukine njenu poziciju i otpusti je.

Sada, prema izveštajima Marka Gurmana iz Bloomberg-a, glavni regruter Apple-a takođe je napustio kompaniju. Sjord Gering, koji je u Apple-u radio oko šest godina i bio zadužen za upravljanje talentima, regrutaciju, administraciju i imigraciju, odlučio je da ode u firmu Citadel sa sedištem u Majamiju, što bi moglo biti reakcija na ukidanje pozicije Kerol Surface.

Seča direktorskih pozicija u Apple-u?

Finansijski direktor Apple-a, Luka Maestri, takođe napušta kompaniju posle više od 10 godina rada. Čini se da strategija Tima Cooka, kojom je želeo da zadrži investitore posle smrti Stiva Jobsa, možda stigla do samog kraja. Sve to postavlja pitanje, da li je Cook sledeći na redu?

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prema Gurmanu, odgovor na to pitanje je odlučno „ne“. Iako je visionOS 2 lansiran nepotpun, iPhone 16 nije imao Apple Intelligence, iOS 18 izazvao kvarove na telefonima, a iPadOS 18 blokirao uređaje, situacija nije dovoljno loša da bi Cook morao da napusti kormilo kompanije Apple.

Kompanija je definitivno izgubila kontrolu nad kontrolom kvaliteta u poslednje vreme, a njeni pokušaji u drugim oblastima (Apple automobil i Vision Pro) nisu se pokazali preterano uspešnim. Ipak, Apple ostaje jedna od najvećih korporacija na svetu sa vrlo lojalnom bazom korisnika. Pitanje je, dokle?

Apple-ova najnovija kockica u slagalici uspeha je izgleda usmerena ka robotici. Gurman otkriva da kompanija radi na iPad robotu, sa daljim planovima za eventualni razvoj humanoidnih robota. Takođe, Apple je i dalje zainteresovan za stvaranje nečega sličnog Meta-inim Orion AR naočarima.

Međutim, Apple možda neće moći da sebi priušti dalja lutanja u potrazi za sledećim uspehom, čak ni sa milijardama u budžetu, piše Phone Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi