Discord usporava Nvidia grafičke karte

Poslednje ažuriranje platforme Discord donelo grešku koja usporava Nvidia grafičke karte serije RTX 30 tako što snižava radni takt memorije.

Promene na popularnom servisu za razmenu sadržaja donele su razočaranje strimerima koji u okviru svoje konfiguracije imaju Nvidia grafičke karte serije RTX 30. Bag koji se pojavio spušta radni takt i do 200 MHz na nekim Nvidia modelima, uključujući RTX 3080. Iz kompanije kažu da uveliko rade na ažuriranju koje bi rešilo problem i donelo poboljšanje.

Postoji rešenje

Korisnici društvene mreže Reddit i članovi foruma Linus Tech Tips su prvi uočili grešku, a Nvidia je brzo priznala problem i korisnicima ponudila privremeno rešenje. Ukoliko vlasnik grafičke karte primeti da radni takt memorije pada i do 200 MHz, savetuje se preuzimanje GeForce 3D menadžera, a potom instalacija softvera koji će omogućiti da grafička karta radi u skladu sa fabrički propisanim performansama. Prethodno su stigle najave da Nvidia sprema AI optimizaciju u budućim verzijama drajvera za svoje grafičke karte.

Svi detalji „popravke“ već su objavljeni na zvaničnim stranicama brenda Nvidia vezanim za korisničku podršku. Strpljivim vlasnicima grafika, Nvidia poručuje da će uskoro poslati softverski dodatak, kako bi se popravka izvršila jednostavnim ažuriranjem, prenosi TheVerge.

Nvidia je u periodu za nama uložila mnogo napora, kako bi unapredila kvalitet video sadržaja koji korisnici emituju uživo na YouTube.

Discord ažuriranja problematična za Nvidia grafičke karte

Discord je nedavno ponudio korisnicima ažuriranje koje omogućava AV1 strimovanje na računarima koji imaju Nvidia grafičke karte serije RTX 40. Veruje se da je upravo ova promena napravila pometnju u radnom taktu na pojedinim karticama iz RTX 30 serije.

Ažuriranja na Discord mreži su krenula protekle nedelje, omogućavajući vlasnicima Nvidia grafičkih karti RTX 40 serije strimovanje 4K snimaka u 60 fps korišćenjem AV1 enkodera na Discord Nitro servisu. Korisnici platforme koji nemaju GPU koji podržava AV1 će videti H.264 strim, jer ova mreža koristi peer-to-peer strimovanje i automatski konvertuje snimak u H.264 video standard, tako da svi mogu da ga gledaju.

Discord ambiciozno želi da privuče kreatore sadržaja i gejmere, pa ovakvi propusti urušavaju reputaciju platforme koja raste iz dana u dan. Gejmerima će ovaj servis biti još privlačniji, posebno ukoliko se uspostavi saradnja sa najpopularnijim proizvođačem konzola.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi