Ipak raste cena Xbox konzola

Microsoft se ipak odlučio na porast cena Xbox konzola iako je najavio da toga neće biti, a rast cene će biti primetniji na Xbox Series S nego na X.

Najavljeno je objavljeno da će ipak porasti cena Xbox konzola od 17. februara, pa Japanci imaju još oko dve sedmice da kupe Microsoft konzole po aktuelnim cenama. Prošle godine je Xbox doživeo vrhunac popularnosti u Japanu, kada je na gostujućem terenu pretekao najvećeg konkurenta – kompaniju Sony.

„Posle pažljive procene stanja na tržištu u Japanu, odlučili smo da promenimo predloženu maloprodajnu cenu Xbox konzola. Redovno procenjujemo uticaj lokalnih cena, kako bismo održali razumnu konzistentnost u svim regionima sveta. Ova revizija utiče na naše kupce i za menadžment kompanije predstavlja tešku odluku. Nastavićemo da pružamo vrhunski doživljaj igranja na Xbox konzolama koje kupci očekuju“, stoji u saopštenju predstavništva kompanije Microsoft za Japan.

Skače cena Xbox konzola uprkos obećanjima

Ovakva odluka suprotna je najavama iz avgusta prošle godine, kada je Microsoft, nakon što je Sony podigao PlayStation 5 cene naglasio da se cene Xbox konzola neće menjati. Analitičari kažu da su očekivali drugačiji potez zbog odluke najvećeg konkurenta, kompanije Sony o poskupljenju PlayStation 5 konzola u svim zemljama, osim u SAD.

Microsoft je uvek nastojao da se dobro pozicionira na japanskom tržištu, pa ćemo videti kako će rast cena uticati na obim prodaje. Međutim, situacija u Japanu predstavlja samo početak trenda poskupljenja, nakon što je čelnik kompanije Xbox-a Fil Spenser nagovestio da će konzole i GamePass poskupeti posle praznika, prenosi PC Mag.

Spenser je početkom novembra rekao da kompanija svakom prodajom Xbox Series X gubi 100 dolara, a 200 dolara prodajom Xbox Series S. Tada je izrazio nadu da će zaljubljenici u Xbox subvencionisati proizvođača kupovinom dodatne opreme i trošenjem novca na igre, odnosno pogodnosti koje im pruža GamePass pretplata.

Najveći konkurent Sony je prošle godine uvećao maloprodajnu cenu PS5 svuda osim u SAD, a igrači od tada plaćaju i do 50 dolara više za konzolu. Sve ukazuje da će Microsoft proći kroz istu tranziciju, kao što je Sony uvideo poteškoće u lancu nabavke i učinio PlayStation 5 lakšim za kupovinu širom sveta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi