PS5 Pro specifikacije možda vidimo već do kraja meseca

Insajderi tvrde da kompanija Sony očekuje da PS5 Pro specifikacije procure u javnost do kraja decembra jer počinje isporuka kompleta za razvojne studije igara

PS5 Pro specifikacije možda vidimo već do kraja meseca

Kompanija Sony navodno očekuju da sve PS5 Pro specifikacije doslovno procure u javnost do kraja godine, odnosno meseca, jer isporuka kompleta konzole za studije koji razvijaju igre počinje. To dalje otvara priliku da insajderi preko nezavisnih kompanija dobiju uvidu u prestojeću konzolu i potom je raširene na internetu, tvrdi glavni urednik portala Insider Gaming Tom Henderson.

Henderson je objavio ovo kao odgovor na drugu Twitter (X) objavu, u kojoj je upitan o legitimnosti glasina o novoj PS5 Pro konzoli. On je napisao da ne može da komentariše druge insajderske informacije jer o njima ne zna ništa, ali da zna da Sony očekuje nezvanično objavljivanje informacije o konzoli.

Ukoliko je Hendersonov odgovor legitimna informacija, to potvrđuje da je Sony već duboko u procesu rada na ažuriranju konzole u sredini ciklusa, koja je trenutno poznata kao PS5 Pro prema glasinama i tračevima. Osim toga, deluje da je konzola već u funkcionalnom stanju i da će ubrzo biti dostavljena razvojnim timovima igara kao takozvani „dev kit“.

Ovo ima smisla, s obzirom na to da se približavamo polovini očekivanog životnog ciklusa konzola poslednje generacije. Prošlo je više od tri godine otkako je PS5 stigao na scenu, a četiri godine je generalno polovina puta između poslednje i predstojeće generacije konzole.

Tradicionalno, proizvođači konzola poput kompanija Sony i Microsoft često „osvežavaju“ konzole u sredini ciklusa kako bi podstakli prodaju i interesovanje za pomalo zastareli hardver. Ovakva ažuriranja, odnosno osvežavanja proizvoda dolaze s unapređenim hardverom za poboljšanje performansi i kvaliteta grafike.

Sve ovo znači da bismo najavu za PS5 Pro definitivno mogli da vidimo 2024. godine. Dosadašnje glasine o predstojećoj konzoli otkrivaju da ona navodno ima značajno unapređen GPU, sa arhitekturom koja je dve generacije novija nego GPU u trenutnoj PS5 konzoli.

Ove informacije potiču od korisnika na Resetera forumima pod imenom RandomlyRandon67. Prema njima, PS5 Pro specifikacije podrazumevaju GPU sa kodnim nazivom Viola, koji je inače izrađen na TSMC N4P proizvodnom procesu. GPU navodno ima skoro dva puta veći WGP u odnosu na trenutni PS5, sa ukupno 30, a krasiće ga izgleda i AMD RDNA 3 arhitektura.

Međutim, to neće biti tipičan RDNA 3 GPU prema aktuelnim informacijama. Izveštaj sugeriše da će GPU Viola imati poboljšanja u Ray tracing svetlosnim efektima izvedenim iz predstojeće AMD RDNA 4 arhitekture.

Nova PS5 Pro konzola trebalo bi da ima i XDNA2 AMD „neuronski“ procesor za ubrzanje AI funkcija. Navodno, PS5 Pro specifikacije bi na ovaj način trebalo da ostvare želju kompanije Sony da duplira ono što Nvidia i Intel rade sa svojim DLSS i XeSS tehnologijama, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji koja može da pruži veći kvalitet slike u odnosu na „ne-AI“ tehnologiju kao što je FSR.

Poslednje veće unapređenje prema ovim informacijama je nešto brži Zen 2 CPU, koji radi na 4,4 GHz, što nije baš ogromno, ali je bolje nego nikakvo.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Miloš Baljko

    Cisto sumnjam da ce sve to ugurati u PS5 PRO.
    Ako bude kao PS4 pro mislim da se i bas ne isplati ko vec ima base model, dobili smo nesto vecu rezoluciju, mrvicu bolju grafiku. Ako pak bude kao u tekstu, onda moze doci u razmatranje.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi