Xbox gejming konzola će se automatski isključivati radi manje potrošnje

Kompanija Microsoft želi da Xbox gejming konzola postane prva karbon-svesna time što će se automatski isključivati, ali i ažurirati samo kada se beleži manja potrošnja ugljenika

Režim spavanja modernim gejming konzolama omogućava brzi prelazak u rad, ali takođe i troši značajnu količinu energije jer se sistem nikada zaista ne isključuje. Microsoft smatra da može ponuditi kompromis na ovom polju. U okviru probne verzije za insajdere ponudiće vlasnicima Xbox gejming konzola (Series X, Series S), kao i Xbox One gejming konzola “active hours” opciju spavanja (aktivni sati).

Odaberete li opciju gejming konzola će se sama isključiti u vreme kada je najmanje verovatno da ćete je koristiti, čime se znatno skraćuje potrošnja energije. Postoji i opcija da se ručno podesi vreme kada ste neaktivni, ali će i automatska opcija biti dostupna, kada će se konzola privikavati vašim navikama, prenosi Engadget.

Novi režim će biti automatski omogućen i zakazan na Xbox Series X/S gejming konzolama, dok će Xbox One uvek imati uključenu funkciju, a vreme ćete morati sami namestiti.

Kompanija će takođe pružiti još jednu opciju – isključivanje sa uštedom energije, koji će smanjiti potrošnju energije do 20 puta u odnosu na režim spavanja. Automatsko ažuriranje sistema i video igara u toku noći će biti omogućeno, ali donosi i mane u vidu dužeg vremena uključivanja i nemogućnosti da se konzola bežično “probudi”. Račun za struju takođe može biti manji, te postoji i ta prednost. Nadogradnja bi trebala automatski doći za Xbox Seriju X/S u okviru insajder programa, dok bi za Xbox One model trebala već biti dostupna.

Xbox gejming konzola postaje prva “karbon svesna”

Xbox je takođe pozajmio “karbon svesni” režim ažuriranja sa Windows 11 sistema. Ukoliko su dostupni podaci o intenzitetu upotrebe ugljenika u regionu, uređaj će nadogradnje zakazati za period kada je najverovatnije da će se koristiti obnovljivi vid energije, umesto da istog momenta preuzima sve podatke.

Pomenuta funkcionalnost biće dostupna u probnoj verziji Xbox Series X/S sistema ukoliko je uključeno automatsko ažuriranje, dok će Xbox One imati nekoliko probnih opcija u svrhu testiranja.

Dve Xbox gejming konzole će uštedeti jednaku količinu ugljenika koliko drvo ukloni za 10 godina

Koliko će zaista konzole uštedeti energije ostaje da se vidi. Microsoft procenjuje da dve Xbox konzole sa novom opcijom uključenom mogu sačuvati jednaku količinu ugljenika koliko i jedno drvo može ukloniti u toku jedne decenije, ali takođe procenjuje da će se konzola svakodnevno biti isključivana po 20 puta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi