6G prenos podataka dostigao brzinu od 100 Gbps, 500 puta brži od 5G veze

Većina nas još uvek koristi 4G vezu sa mobilnim operaterima, dok je 5G trenutni sinonim za brzi mobilni internet. Budući 6G standard koji bi trebao da se implementira do 2030. godine, donosi pravi pomak u brzini transfera podataka

6G prenos podataka dostigao brzinu od 100 Gbps, 500 puta brži od 5G veze

Možda 6G nećemo videti u skorije vreme, obzirom da bi mogao da se pojavi 2030. godine, a između sadašnjeg  i projektovanog trenutka još uvek postoji toliko stvari koje 5G brzine prenosa podataka mogu poboljšati i oduševe naše umove brzinom bežične komunikacije. Ipak, to ne znači da ne možemo maštati i diviti tome šta nam 6G budućnost nosi.

Prema Science Alert-u, 6G demo test održan u Japanu pomoću prototip bežičnog uređaja, postigao je brzinu prenosa podataka prilikom preuzimanja od 100 Gbps, što je 10 puta brže od vrhunskog 5G i 500 puta brže od prosečnog 5G telefona.

6G standard bežičnog prenosa donosi veliko unapređenje

Da biste shvatili koliko je 6G brz, uzmite u obzir da Netflix film u trjanju od dva sata, srednjeg kvaliteta koji se strimuje na telefon je veliki oko 1,5 GB. Pri 6G brzinama, osam do devet ovakvih Netflix filmova se može preuzeti svake sekunde.

Iako mnogi korisnici znaju da je maksimalna brzina preuzimanja za 5G standard oko 10 Gbps, ono što ne znaju je da postizanje maksimalne brzine na 5G standardu zahteva upotrebu najmoćnije opreme za prenos i prijem signala koji rade u skoro laboratorijski idealnim uslovima.

Uređaj koji je korišćen u 6G testu radio je u režimu visokofrekventnog prenosa u opsegu talasnih dužina raspona 100 GHz i 300 GHz. Izuzetno velike brzine prenosa podataka koje prate 6G mogle bi se koristiti za pomoć u navođenju autonomnih vozila, pomoći hirurzima prilikom izvođenja operacija na daljinu i omogućiti korisnicima da brže preuzimaju filmove visoke rezolucije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovo su primeri poslova koji su korišćeni pre samo nekoliko godina da bi se pokazalo koliko je 5G bio brži u poređenju sa starim 4G standardom bežičnog prenosa. Do sada, mnogi od tih primera, kao što su samovozeća vozila i operacije na daljinu, nisu bili široko primenjivani, uprkos rasprostranjenosti 5G mreže.

Dakle, ono što takozvani stručni analitičari tvrde je da ako su pogrešili u vezi sa mnogim stvarima koje bi 5G konekcija donela svetu, ne brinite se. Ove stvari ćete sigurno videti jednom kada 6G zaživi među nama.

6G će takođe povećati propusni opseg omogućavajući da više saobraćaja bude povezano na istu mrežu i u isto vreme. Izveštaj takođe kaže da će 6G brzine učiniti Wi-Fi nepotrebnim za mnoge i to navodno počinje da se dešava već sada sa trenutnim 5G brzinama. Trenutno ne morate brinuti da će vaš 5G telefon ubrzo postati zastareo ili koliko će vas koštati kupovina 6G uređaja. Verovatno imate najmanje šest godina pre nego što 6G telefoni zažive i postanu dostupni na tržištu, piše phonearena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. jocasylver

    Za 5G vezane razne teorije zavera. Šta li će da vezu za 6G

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi