AI generiše govor na drugom jeziku pomoću audio snimka od dve sekunde

Voicebox je novi oblik generativne veštačke inteligencije kompanije Meta – uz audio snimak u trajanju od dve sekunde, on kao AI generiše govor na drugom jeziku

AI generiše govor na drugom jeziku pomoću audio snimka od dve sekunde

Novi oblik generativne veštačke inteligencije (AI) Voicebox čiji je razvoj predstavila kompanija Meta može da proizvodi audio klipove tako što sintetiše govor pomoću audio snimka koji traje samo dve sekunde. Na taj način Voicebox može da radi i multilingvalno, kada kao AI generiše govor na drugom jeziku dok obrađuje zadati uzorak.

Naime, njemu se može zadati audio uzorak i odlomak nekog teksta na jednom od čak šest jezika u koje spadaju: engleski, španski, portugalski, francuski, nemački i poljski, koje on potom može da pretvori i pročita na bilo kom od tih jezika. Tako, Voicebox korisniku može da odgovara u audio formatu, generiše tekst u govor ili da ponovo kreira deo govora koji je možda bio prekinut spoljašnjom bukom.

Ujedno, Voicebox tako koristi uzorak glasa koji se nalazi u zadatom audio klipu, i generiše zvuk sličan njemu.

Iz kompanije koja u svom vlasništvu drži aplikacije Facebook, Instagram i WhatsApp, naglašavaju da bi ovakva tehnologija mogla naći široku primenu u budućnosti. Kreatori bi na taj način lakše mogli da uređuju svoje audio zapise, a još bitnije, osobe sa oštećenim vidom bi tako, tekstualne poruke praktično mogle da slušaju glasom svojih prijatelja.

„AI generiše govor“ se može pretvoriti u „AI podmeće govor“

Osim toga, ljudi bi tako mogli da „govore“ bilo koji jezik svojim glasom. Odnosno, veštačka inteligencija bi na taj način uspela da sintetizuje njihov glas i da njime izgovara traženi sadržaj na bilo kom od ponuđenih jezika.

Ova mogućnost naravno otvara čitav niz potencijalnih zloupotreba, poput podmetanja govora veštačke inteligencije umesto autentičnog glasa osobe u nekim situacijama. Iz kompanije tvrde da su svesni štete koja može da nastane i da rade na njenom sprečavanju, jer je Voicebox i dalje u procesu razvoja i kao takav još nije postao dostupan širokoj javnosti.

Masovno popularizovani botovi veštačke inteligencije raznih kompanija, kao što je ChatGPT ili Bing četbot, ovime na jedan način postaju zasenjeni. U skladu sa tim, možemo očekivati novo svetsko utrkivanje ko će pre od firmi koje razvijaju AI četbotove uvesti i ovakvu, pomalo zastrašujuću opciju korišćenja u svoje proizvode.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi