Bioprocesor sa 16 ljudskih moždanih ćelija kao CPU sa 16 jezgara

Bioprocesor koristi 16 organela ljudskog mozga koje troše milion puta manje energije od digitalnih čipova

Bioprocesor sa 16 ljudskih moždanih ćelija kao CPU sa 16 jezgara

Švajcarski biokompjuterski startup, pokrenuo je onlajn platformu koja omogućava daljinski pristup procesoru koji koristi 16 ćelija ljudskog mozga. FinalSpark tvrdi da je njegova neuroplatforma prva svetska onlajn platforma koja pruža pristup biološkim neuronima “in vitro”. Štaviše, ovakav bioprocesor „troši milion puta manje energije od tradicionalnih digitalnih čipova“, tvrdi kompanija.

FinalSpark kaže da je njegova neuroplatforma sposobna da uči i obrađuje informacije, a zbog niske potrošnje energije, mogla bi da smanji uticaj računara na životnu sredinu.

Bioprocesor koristi 16 živih ćelija mozga kao 16 CPU jezgara

U nedavnom istraživačkom radu o svom razvoju, FinalSpakr tvrdi da je za obuku jednog LLM-a kao što je GPT-3 bilo potrebno približno 10 GWh – oko 6.000 puta veća potrošnja energije nego što prosečni građanin Evrope koristi tokom cele godine. Takva potrošnja energije mogla bi se značajno smanjiti nakon uspešnog uvođenja bioprocesora.

Rad neuroplatforme se trenutno oslanja na arhitekturu koja se može klasifikovati kao “wetware”: kombinacija hardvera, softvera i biologije. Glavna inovacija koju donosi neuroplatforma je korišćenje četiri niza sa više elektroda (MEA) u kojima se nalazi živo tkivo – organoidi, koji su 3D ćelijske mase moždanog tkiva.

Svaki MEA sadrži četiri organoida, međusobno povezanih sa osam elektroda koje se koriste i za stimulaciju i za snimanje. Podaci idu tamo-amo preko digitalnih analognih pretvarača (Intan RHS 32 kontroler) sa frekvencijom uzorkovanja od 30 kHz i 16-bitnom rezolucijom.

Ove ključne karakteristike arhitektonskog dizajna podržavaju mikrofluidni sistem za održavanje života za MEA i kamere za praćenje. Na kraju, ali ne i najmanje važno, softverska komponenta omogućava istraživačima da unose varijable podataka, a zatim čitaju i tumače izlaz procesora, prenosi Tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi