Boston Dynamics Atlas robot spreman za parkur i manje poslove na građevini

Akrobatske veštine Boston Dynamics Atlas koje pokazuje robot ne prestaju da oduševljavaju, a ova kompanija na nekoliko meseci izbaci novi, impresivni video.

Boston Dynamics Atlas je najpokretljiviji robot ove kompanije, sa impresivnim skupom veština koje obuhvataju akrobacije i precizne radnje. Poslednji video ove kompanije pokazuje Atlas robota koji pomaže kolegi građevincu kojem je torba ostala dva sprata niže ispod skele.

Humanoidni robot Atlas nakon što dobije komandu ide po torbu, pravi put po kojem korača i na kraju se hvali svojim akrobacijama. U video snimku Boston Dynamics Atlas pokazuje izuzetan skup različitih sposobnosti. Prvi je procena puta kojim treba da dođe i stavljanje velike drvene daske preko praznog prostora, nakon čega je uzimanje torbe i skakutanje po poligonu, dok ne stigne do radnika na vrhu. Skakanje sa dela na deo, fluidni pokreti i ravnoteža su impresivni i za čoveka, a posebno za robota.

Robin Deits, softverski inženjer kompanije Boston Dynamics kaže da im parkur akrobacije pomažu da razumeju fizička ograničenja robota, a plesanje da razmišljaju kako da se celo telo precizno pokreće, a da pritom dovoljno dobro održava ravnotežu. On dodaje da ih manipulacija tera da uzmu te informacije i protumače ih u smislu kako da urade neke konkretne stvari. Ono što je važno u vezi sa projektom Atlas je da se dijapazon pokreta i radnji vremenom samo nadograđuje.

Treba razumeti da ništa od ovoga nije „jednostavna stvar“. Početkom 2000. godine dvonožni roboti bi izgubili ravnotežu ako biste ih pogledali postrance, a penjanje uz stepenice je bila misaona imenica. Pet godina kasnije, u 2015. godini, roboti su i dalje pokušavali, ali im je ravnoteža bila ozbiljan problem, pa su i dalje stalno padali kada bi izvodili jednostavne zadatke. A danas, roboti kao Boston Dynamics Atlas deluju kao akrobate. Naravno, moramo ponovo da naglasimo da je posebno dobra stvar to što se kompanija Boston Dynamics, zajedno sa šest drugih lidera u industriji robotike, obavezala da neće koristiti svoje robote kao vojnike u sukobima, čak ni kao nekoga ko će vam dodavati torbu.

Sa druge strane, ne očekujte da će Boston Dynamics Atlas uskoro zameniti vaše kurirske službe, jer je, koliko god da je ovaj video impresivan, bilo potrebno dosta vremena i truda da se razvije. Kao što možete videti u video snimku koji prati dešavanja iza scene, Atlas je pretrpeo ozbiljna udubljenja, ogrebotine i više od nekoliko padova u toku učenja ove rutine.

Iza scena

„Ovo je više demonstracija nekih novih mogućnosti kontrole robota i zabavna veza sa našim prethodnim radom“, rekao je Skot Kuindersma, vođa Atlas tima. „Nadamo se da, ako možemo da izgradimo osnovnu tehnologiju koja nam omogućava da lako kreiramo i prilagođavamo dinamička ponašanja poput ovih, budemo u mogućnosti da to iskoristimo za obavljanje stvarnih, fizički zahtevnih poslova. Mnogo je delova potrebnih za isporuku kompletnog rešenja u domenu kao što je proizvodnja ili konstrukcija, a ovaj video naglašava samo jedan deo onoga na čemu radimo.”

Ako ste planirali posao na baušteli, možda je vreme da razmislite, jer vam konkurencija u budućnosti možda bude upravo Atlas…

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi