Da li fleš postaje teži kada snimite podatke na njega?

Iako zvuči paradoksalno, što više podataka snimate, fleš postaje lakši

Da li fleš postaje teži kada snimite podatke na njega?

Možda zvuči malo neverovatno, ali USB fleš memorije postaju lakše snimanjem više podataka na njih. Razlog za ovo su jedinice i nule koje se čuvaju u tranzistorima.

Da biste razumeli naučni princip kojim se došlo do ovog zaključka, potrebno je da razumete princip čuvanja podataka na fleš memoriju. Kada se podaci čuvaju, oni se pretvaraju u binarne jedinice i nule. Binarna nula zahteva da gejt (upravljačka elektroda) tranzistora dobije napon, a binarna jedinica kada se taj napon ukloni.

Razlika je u elektronima

Da bi se dobio napon u tranzistoru, mi dodajemo elektrone. Kako je masa svakog elektrona 0,00000000000000000000000000091 grama, to znači da je prazan USB fleš drajv, zbog toga što nosi većinu binarnih nula lakši od punog, koji ima jedinice i nule. Dodajte podatke – smanjićete težinu.

Naravno, da bi se ovo empirijski potvrdilo, otprilike je potrebno da se svi fleš drajvovi na planeti izmere zajedno. Tada bi se postigla težina koju je lako izmeriti, piše Science Focus.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. MegaSkot

    Moj je napunjen 100% i lebdi iznad stola.

  2. Mladja996

    Ja sam moj napunio 101%, koristim ga umesto ćilima, zgodniji za odlaganje.

  3. einstein

    imate grešku " to znači da je prazan USB fleš drajv, zbog toga što nosi većinu binarnih nula lakši od punog" a posle se kaže popunite da bi bio lakši

  4. RingeRaja

    Brate mili, čime se vi bavite… 😱

  5. Salac UE

    Вести a`la информер 😕

  6. sdejanovic

    Vecu glupost nisam cuo, nema veze ni sa cim. Zasniva se na prici dva naduvana lika sa klupe u parku.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi