Elektronsko kolo od grafena proizvodi beskonačnu energiju

Tim fizičara sa Univerziteta u Arkanzasu je uspešno razvio elektronsko kolo sposobno da iskoristi toplotno kretanje grafena i pretvori ga u električnu struju.

Elektronsko kolo od grafena proizvodi beskonačnu energiju

„Elektronsko kolo za prikupljanje energije zasnovano na grafenu, moglo bi da se ugradi u procesor kako bi se obezbedila čista, neograničena, energija niskog napona za male uređaje ili senzore“, rekao je Pol Tibado, profesor fizike i vodeći istraživač koji je radio na ovom otkriću.

Čitav projekat i otkriće, objavljeni su u časopisu Phisical Review E, pod nazivom „Struja izazvana fluktuacijom iz slobodnog grafena“. To je dokaz teorije koju su razvili fizičari sa Univerziteta u Arkanzasu, pre tri godine, a koja govori o tome da slobodni grafen obećava prikupljanje energije.

U pitanju je revolucinarno elektronsko kolo

Ideja dobijanja energije iz grafena je kontroverzna jer pobija dobro poznatu tvrdnju fizičara Ričarda Fajnmana da toplotno kretanje atoma, poznato kao Braunovo kretanje, zapravo ne funkcioniše u praksi. Thibado i njegov tim su otkrili da toplotno kretanje grafena na sobnoj temperaturi, zapravo indukuje naizmeničnu struju (AC) u kolu. U pitanju je dostignuće koje se do sada smatralo nemogućim.

Tokom 1950-ih, fizičar Leon Brillouin objavio je zapažen rad u kojem je opovrgao ideju da je dodavanje jedne diode u kolo, rešenje za prikupljanje energije iz Braunovog kretanja. Znajući ovo, Thibado i njegov tim su napravili svoje kolo sa dve diode za pretvaranje naizmenične struje u jednosmernu (DC). Sa diodama su  omogućili struji da teče u oba smera. One obezbeđuju odvojene putanje kroz kolo, proizvodeći pulsirajuću jednosmernu struju koja radi na otporniku pod opterećenjem.

Pored toga, otkrili su da njihov dizajn povećava količinu isporučene energije. „ Otkrili smo da ponašanje dioda poput prekidača za uključenje-isključenje, zapravo pojačava isporučenu snagu, a ne da je smanjuje kao što se ranije mislilo“, rekao je Thibado. „Brzina promene otpora koju pružaju diode, postaje dodatni faktor snage.“

Tim je koristio relativno novo polje fizike da bi dokazao da diode povećavaju snagu kola. „Dokazujući ovo povećanje snage, izvukli smo se iz novonastalog polja stohastičke termodinamike i proširili poznatu Najkvistovu teoriju“, rekao je Pradeep Kumar, vanredni profesor fizike i ko-autor na ovom otkriću, a prenosi thebrighterside.

Univerzitet u Arkanzasu ima nekoliko patenata koji čekaju sa primenom na američkom i međunarodnom tržištu, a u vezi su sa tehnologijom. Licencirani su za komercijalnu upotrebu preko univerzitetskog odeljenja Technology Ventures.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Uzimajući u obzir da membrana od grafena može da zadrži so morske vode, bilo bi i više nego zanimljivo ukrstiti ova dva otkrića u praksi.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi